Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αγροτικές Εργασίες - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Διορθώνουμε τα αυλάκια για το στράyγισμα του νερού. Σπέρνουμε όλα όσα καθυστέρησαν εξαιτίας του καιρού.

ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

Οργώνουμε, σκάβουμε και λιπαίνουμε αν δεν έχει παγωνιές και δυνατές βροχές. Αν ο καιρός είναι γλυκός, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε το φύτευμα στις συκιές και τα υπόλοιπα φυλλοβόλα. Για τα αειθαλή δένδρα καλό θα είναι νατα φυτέψουμε αυτό το μήνα μόνο αν είναι αναγκαίο, αλλιώς τον Μάρτιο. Προσοχή δεν φυτεύουμε ποτέ με παγωνιά ή βροχερό καιρό.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

Οργώνουμε και λιπαίνουμε τα δένδρα. Συνεχίζουμε εντατικά την συγκομιδή της ελιάς.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ-ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Τελειώνει το βράσιμο του μούστου και ανοίγουμε τα βαρέλια. Ολοκληρώνουμε το καθάρισμα των κλημάτων, το ξελάκωμα και τη βασική λίπανση. Ταυτόχρονα ρίχνουμε κοπριά. Αρχίζουμε το κλάδεμα στα κλήματα.

ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ

Σπέρνουμε σε Θερμοκήπιο (αγγούρια, ντομάτες, ηιπεριές, μελιτζάνες κλπ). Σπέρνουμε και μεταφυτεύουμε αντίδια, σέλινο, κουνουπίδι, λάχανο, ηράσσα, ραδίκια κα σπανάκι.
Αρακάς: Τον προστατεύουμε από το κρύο καλύπτοντας τον.

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

Προστατεύουμε τα ντελικάτα και τα ευαίσθητα λουλούδια από την ηαγωνιά με στρώματα αχυροκοπριάς και κλαδιά που θα αφαιρέσουμε αργότερα.
Τριανταφυλλιές: Συνεχίζουμε το κλάδευμα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Αιγοπρόβατα: Γενικεύεται η yέννα. Αν λόγω της βαρυχειμωνιάς δεν επαρκούν οι βοσκές δίνουμε μπαμπακόπιτα, καλαμπόκι και τριφύλλι στα νεογέννητα. Αρχίζει η πώληση αρνιών και η γαλακτοπαραγωγή. Συνεχίζουμε την επιτόπια βόσκηση του γρασιδιού από τα ζώα, ή το κόψιμό του ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ασπρίζουμε, απολυμαίνουμε τακτικά και φροντίζουμε ιδιαίτερα την καθαριότητα των ορνιθώνων. Προσθέτουμε στο δάπεδο άχυρο για να μειώσουμε την υγρασία.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Ολοκληρώνουμε τη μεταφορά όλων των κυψελών στις οριστικές τους θέσεις για το χειμώνα. Ελέγχουμε τα αποθέματα τους σε μέλι για το χειμώνα και αν χρειαστεί τα ενισχύουμε. Σκεπάζουμε τις κυψέλες χωρίς να κλείσουμε τις εισόδους και χωρίς να ταράξουμε την ηρεμία των μελισσών.