Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η μεσογειακή φώκια Μonachus Monachus

Η μεσογειακή φώκια είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον κόσμο και το πιο απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Είναι η μοναδική φώκια της Μεσογείου και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Την πρωτοπεριέγραψε ο J. Hermann το 1779 και της έδωσε το λατινικό όνομα Monachus monachus επειδή το σκούρο χρώμα της θυμίζει ράσο και ο παχύς λαιμός της κουκούλα μοναχού κι όχι επειδή ήταν μοναχική - κάθε άλλο! Παλιά ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της ΒΔ. Αφρικής μέχρι και την Μαδέρα. Ο Όμηρος περιγράφει κοπάδια ολόκληρα από φώκιες ξαπλωμένες στις παραλίες και ο θαλασσινός θεός Πρωτέας έβγαινε και τις μετρούσε πέντε-πέντε:

Όταν ο ήλιος ανεβεί στα μεσουράνια επάνω, βγαίνει απ’το κύμα ο άψευτος της θάλασσας ο γέρος Απ’του ζεφύρου την πνοή θολούρα σκεπασμένος, και πάει σε κουφωτές σπηλιές τον ύπνο του να πάρει. Γύρω του φώκιες σωρευτές, βγαλμένες απ’το κύμα Κοιμούνται, φάρες της καλής θαλασσογεννημένης…
(Οδύσσεια Δ, 404-409)

Σήμερα όμως, τα όμορφα αυτά ζώα έχουν πια εξαφανιστεί από πολλές περιοχές της Μεσογείου και από την Μαύρη Θάλασσα. Αλλού πάλι επιβιώνουν μερικές δεκάδες. Υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν απομείνει περίπου 500 φώκιες – και οι μισές από αυτές ζουν στα ελληνικά νερά. Μέτρα προστασίας υπάρχουν αλλά είναι αποσπασματικά. Αν δεν ληφθούν στην ανατολική Μεσόγειο συνολικά μέτρα προστασίας, η μεσογειακή φώκια που υπάρχει εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια, σύντομα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης και θα την θυμόμαστε μόνον από τις ιστορίες και τα παραμύθια. Περισσότερες πληροφορίες (Αλίκη Πάνου).

Ηλεκτρονική Διεύθυνση
http://archipelagos-greece.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου