Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αρβανιτάκη Ελευθερία - Βιογραφία

Αρβανιτάκη Ελευθερία



Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά (16-10-1957). Ξεκινάει την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του '80 σαν μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας (για 5 περίπου χρόνια), που έπαιζε ρεμπέτικα, σμυρναίικα και παλιά λαϊκά τραγούδια. Μαζί θα κάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ηχογραφήσουν 3 δίσκους με ζωντανές εκτελέσεις από τις συναυλίες τους. Στη συνέχεια γνωρίζεται και συμμετέχει σε δουλειές σπουδαίων Ελλήνων συνθετών: του Νίκου Μαμαγκάκη (Κέντρο Διερχομένων), του Διονύση Σαββόπουλου (Τραπεζάκια Έξω, Το Κούρεμα),του Νίκου Ξυδάκη (Κοντά στη δόξα μια στιγμή),του Γιώργου Ζήκα (Με τα φεγγάρια χάνομαι), του Μάνου Χατζιδάκι (Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά), και του Σταμάτη Σπανουδάκη (Κοντραμπάντο, Τανιράμα).

Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος 'Μένω Εκτός' ένας δίσκος καθοριστικός για την επιτυχημένη πορεία της. Το δίσκο υπογράφουν στιχουργικά η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Θοδωρής Γκόνης και μουσικά οι Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Νίκος Ξυδάκης, Αντώνης Μιτζέλος και ο Αμερικανο-Αρμένιος συνθέτης Ara Dinkjian. Την ενορχήστρωση κάνει ο Νίκος Αντύπας.

Το 1994 είναι η χρονιά του δίσκου Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια, σε μουσική Ara Dinkjian, στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Μιχάλη Γκανά και ενορχήστρωση Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το CD-single Ζωντανά στους Βράχους, το πρώτο single στην Ελλάδα που έγινε πλατινένιο. Ο δίσκος Τραγούδια για τους Μήνες, σε ποίηση Μιχ. Γκανά, Οδ. Ελύτη, Μαρίας Πολυδούρη, Σαπφούς & Κώστα Καρυωτάκη, σε μουσική κι ενορχήστρωση Δημήτρη Παπαδημητρίου κυκλοφορεί το 1996.

Το 1998 κυκλοφόρησε το διπλό live άλμπουμ Εκτός Προγράμματος από τις εμφανίσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε ενορχήστρωση Σωτήρη Λεμονίδη, όπου μαζί με τους συνεργάτες της ερμηνεύουν αγαπημένα λαϊκά, δημοτικά & νησιώτικα τραγούδια.

Το 2000 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Gifted - Women of the World από την Real World και την Virgin. Σε αυτό το άλμπουμ η Ελευθερία συναντά οκτώ σπουδαίες γυναικείες φωνές απ' όλο τον κόσμο, όπως η Susana Baca από το Περού και η Aγγλο-Ινδή Sheila Chandra. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Βρετανός μουσικός και παραγωγός Sam Mills.

Το 2001 κυκλοφόρησε ο δίσκος της "Εκπομπή" τον οποίο υπογράφουν μουσικά οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Ara Dinkjian, Ismael Lo (Σενεγάλη), Γιώτα Κοτσέτα, Teofilo Chantre (Πράσινο Ακρωτήρι), Σωτήρης Λεμονίδης και Dulce Pontes (Πορτογαλία), και στιχουργικά ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης και η Μυρτώ Κοντοβά.  Η "Εκπομπή" κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε ειδική αγγλική έκδοση από την Verve, αλλά και σε ισπανική έκδοση στην Ιβηρική Χερσόνησο.

To 2003 πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή VOX, ένα νέο χώρο που έφτιαξε για την Ελευθερία Αρβανιτάκη ο επιχειρηματίας Ηλίας Μαροσούλης, μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον νεοεμφανιζόμενο τραγουδιστή Ησαϊα Ματιάμπα. Την ίδια παράσταση παρουσίασαν και στη σκηνή του FIX Community στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τον Ιούλιο του 2003 έδωσε δύο συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στα πλαίσια του "Μουσικού Ιουλίου" που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν δύο μαγικές βραδιές όπου παρουσίασε τους δίσκους της "Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια" και "Τραγούδια για τους Μήνες" σε ενορχήστρωση Γιώργου Ζαχαρίου.

Το 2004 έκανε 28 πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στη σκηνή του VOX στην Αθήνα μαζί με τους Μελίνα Ασλανίδου και Ησαϊα Ματιάμπα, ενώ την ίδια παράσταση παρουσίασαν και στη σκηνή του FIX στη Θεσσαλονίκη τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Τον Ιούνιο του 2004 συμμετέχει στην παράσταση "Ωρίων" του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass. H παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου που κινείται γύρω από της παραδόσεις των πέντε ηπείρων του πλανήτη, δόθηκε στο Ηρώδειο 3 Ιουνίου. Στην παράσταση συμμετείχαν κορυφαίοι σολίστες από όλο τον κόσμο, το γκρουπ Philip Glass Ensemble, ενώ η ίδια ερμήνευσε μοναδικά το "Τζιβαέρι" σε διασκευή του Philip Glass. Οι παραστάσεις του "Ωρίωνα" θα συνεχιστούν το 2005 στην Αμερική, το Μεξικό και την Αυστραλία.

Τα τραγούδια της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο από την ιστορική εταιρεία Verve και την Εmarcy. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια της οποίας οι δίσκοι κυκλοφορούν από την Verve, μια εταιρεία που συγκαταλέγει στις ηχογραφήσεις της ονόματα όπως η Ella Fitzgerald, o Louis Armstrong, o Dizzy Gillespie.

Εκτός από τις πολύ επιτυχημένες συναυλίες και σειρές παραστάσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει πραγματοποιήσει και μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στο εξωτερικό. Κορυφαίες στιγμές είναι οι συμμετοχές της στο φεστιβάλ WOMAD του Peter Gabriel στην Αγγλία, στα Κανάρια και στη Λισσαβόνα, στο φεστιβάλ SFINKS του Βελγίου, στο διεθνές jazz and ethnic festival του Μοntreux στην Ελβετία, στο Millenium End Festival της Βαρκελώνης τον Δεκέμβριο του 1999 όπου έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για τον αποχαιρετισμό της προηγούμενης χιλιετίας. Επίσης πραγματοποίησε μια σειρά παραστάσεων και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας (Βαρκελώνη, Γρανάδα, Τενερίφη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Σαλαμάνκα, Μουρθία, Μάλαγα, Βαλένθια, Κάθερες, Βίγκο), στο Φεστιβάλ Getxo στη χώρα των Βάσκων, στο Royal Festival Hall και Barbican Centre του Λονδίνου, Ραβέννα (Ιταλία), Λυών (Γαλλία), στις εκδηλώσεις με τίτλο "Giubileo della Terra" στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Βατικανού, στις Βρυξέλλες και το Άαχεν, στη Γερμανία (Μόναχο, Στουτγκάρδη, Μάινζ, Αννόβερο, Κολωνία), στο Γιοχάνσεσμπουργκ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Σικάγο, Νέα Υόρκη, Τέξας, και Λος Άντζελες (ΗΠΑ), τη Μελβούρνη και το Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου