- Η μετατροπή των οργανικών υλικών σε ένα είδος λιπάσματος, το χούμος, για τα φυτά και τον κήπο ονομάζεται κομποστοποίηση ή λιπασματοποίηση.
- Το
υπόλειμμα
που προκύπτει είναι το λεγόμενο κομπόστ, το οποίο είναι ένα υλικό σαν
χώμα, πλούσιο σε οργανικά συστατικά και ελεύθερο από
δυσάρεστες οσμές, είναι
δηλαδή η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα,
κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως λίπασμα.
- Κατά την μετατροπή των απορριμμάτων σε λίπασμα παράγονται θερμότητα και μεγάλες ποσότητες μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO), υδρόθειου (H2S) κ.α. Τα αέρια αυτά είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες που όλοι μας γνωρίζουμε.
- Η αποσύνθεση των οργανικών υλικών γίνεται από διάφορους μικροοργανισμούς και ασπόνδυλα, (ακαρίνες, σκαθάρια, ψαλίδες, σκουλήκια, γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια) που καταναλώνουν και διασπούν τα οργανικά υλικά.
- Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα σ’ ένα κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
- Στη Ελλάδα εφαρμόζεται η μέθοδος της εναπόθεσης των απορριμμάτων και δυστυχώς οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ακατάλληλοι, δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή, ενώ συνήθως δεν εφαρμόζονται οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές. Εκατομμύρια τόνοι οργανικού υλικού παράγονται κάθε χρόνο από τα σπίτια στη Ελλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στις χωματερές.
Πλεονεκτήματα
- Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Μπορεί να γίνεται μαζί με άλλα προγράμματα ανακύκλωσης.
- Η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για τους ίδιους όσο και συνολικά για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
- Η κομποστοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων και χώρου καθώς ελαττώνονται οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής.
- Η εφαρμογή της κομποστοποίησης προστατεύει το περιβάλλον καθώς το προϊόν που παράγεται είναι ανανεώσιμο και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, των φυσικών και των θρεπτικών οργανικών συστατικών του εδάφους.
- Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων και επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι θα δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα.
- Με εκτεταμένα προγράμματα λιπασματοποίησης στην Ελλάδα μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων.
Μειονεκτήματα
- Ο μεγάλος χρόνος παραμονής στη μονάδα ζύμωσης.
- Προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή από κακή λειτουργία.
- Το σχετικά υψηλό κόστος επένδυσης.
- Η ελλιπής ενημέρωση.
- Η ερημοποίηση των εδαφών.
- Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσης τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη.
- Το πιο σημαντικό πρόβλημα της κομποστοποίησης είναι ότι δεν ασχολούμαστε! Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κομποστοποίηση σε οικιακό και σε δημοτικό κοινοτικό επίπεδο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια.
- Όταν όλα τα υλικά αυτά τα κλείνουμε μέσα σε πλαστικές σακούλες και τα πετάμε στις χωματερές ή τα καίμε, σπάμε έναν από τους πιο σημαντικούς κύκλους που υπάρχουν στη φύση: την επιστροφή των υλικών αυτών στη γη με τη μετατροπή τους σε λίπασμα για τον νέο κύκλο της ζωής-θανάτου- ζωής. Τα φύλλα μετατρέπονται σε λίπασμα όταν πέσουν στο έδαφος, το φθινόπωρο, ώστε τα φυτά μπορούν να ξαναπετάξουν φύλλα, άνθη, καρπούς. Χωρίς αυτή την ανακύκλωση στη φύση η ζωή θα είχε εξαφανιστεί πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου