Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Λιπασματοποίηση (Κομποστοποίηση) Β΄ Μέρος


Επιτρέπονται για λιπασματοποίηση
Ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, χώμα, Οργανικά λιπάσματα κοπριές, καστανόχωμα, φυτική μάζα, τεμαχισμένα άχυρα και σανός, χόρτα, λαχανικά, φρούτα, κελύφη αυγών, τσάι, ωμά φρούτα και φυτικά κατάλοιπα, φλούδια, υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα, κατακάθια καφέ κλπ.

Απαγορεύονται για λιπασματοποίηση
Τα μαγειρεμένα τρόφιμα κρέατος, των ψαριών ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, τυριά, λάδια, σάλτσες, τέφρα από άνθρακα, μεταλλικά αντικείμενα, κονσέρβες, αλουμίνιο, πλαστικά, χαρτιά, γυαλί, ξύλα κλπ.

Χρησιμότητα
  • Μπορεί να τοποθετηθούν όλα μαζί σε ένα σωρό ή σε ένα μεγάλο κάδο με καπάκι για να μην μυρίζει και μετά από μερικές εβδομάδες με τις σωστές συνθήκες θα μεταμορφωθούν σε λίπασμα καλής ποιότητας. Το παραγόμενο λίπασμα είναι έτοιμο, όταν έχει σκούρο χρώμα και έχει μια οσμή. Το καλύτερο μέρος είναι μια θέση αποθήκης λιπασματοποίησης σε χώρο με ηλιοφάνεια, καλά στραγγισμένη.
  • Το λίπασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρασιές και σε παρτέρια, ή να προστεθεί στο χώμα μεταφύτευσης για τις γλάστρες των οικιακών φυτών. Βελτιώνει την υφή του χώματος, αυξάνει την ικανότητά του απορρόφησης αέρα και νερού, ελαττώνει τη διάβρωση και μειώνει την ανάγκη τεχνητών λιπασμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στις περιοχές όπου το χώμα έχει χαμηλό οργανικό περιεχόμενο. Επίσης, η λιπασματοποίηση αφήνει λιγότερα απόβλητα, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλούνται από τη συλλογή και διαχείρισή τους.
  • Η χρέωση των δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή. 
  • Η μείωση των δημοτικών τελών μπορεί να συνδυαστεί με την αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων τους.
  • Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων θα αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ θα γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
  • Σε πολλές χώρες, οι τοπικές αρχές ή άλλοι οργανισμοί δίνουν συμβουλές για τη δημιουργία σωρών λιπάσματος, προσφέρονται ακόμα και επιχορηγήσεις για το κόστος ειδικά σχεδιασμένων κάδων που τοποθετούνται στον κήπο. 
  • Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το τοπικό Συμβούλιο που μπορεί να είναι σε θέση να σας παράσχει μια θέση αποθήκης για λιπασματοποίηση δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου