Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΒΕΤΙΑ - Ποιός Εκλέγει Ποιόν;

Στην Ελβετία, οι πολίτες είναι:
1. H υπέρτατη πολιτική εξουσία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό σύνταγμα
2. H ανώτατη πολιτική αρχή που περιλαμβάνει όλους τους ενήλικους άνδρες και γυναίκες που κατέχουν Ελβετική ιθαγένεια, περίπου 5.160.000 πολίτες και αντιστοιχεί σε σχεδόν τα δύο τρίτα από τους μόνιμους κατοίκους. Άτομα ηλικίας κάτω των 18 και ξένοι υπήκοοι δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι πολίτες εκλέγουν τα μέλη του κοινοβουλίου.

Η νομοθετική εξουσία το Ελβετικό κοινοβούλιο (που είναι το νομοθετικό σκέλος του κράτους) το οποίο αποτελείται από δύο σώματα:
1. Το εθνικό συμβούλιο που αντιπροσωπεύει τον Ελβετικό πληθυσμό ως σύνολο
2. Το συμβούλιο των μελών, τα 26 καντόνια που μαζί αποτελούν την ενωμένη ομοσπονδιακή συνέλευση.

Το Ελβετικό Κοινοβούλιο εκλέγει την κυβέρνηση.

Η εκτελεστική εξουσία της Ελβετικής κυβέρνησης αποτελείται από επτά μέλη του ομοσπονδιακού συμβουλίου, καθώς και από την καγκελάριο της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, οι οποίοι εκλέγονται ο καθένας από την ενωμένη ομοσπονδιακή συνέλευση για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο:
Το δικαστικό σώμα των ανώτατων δικαστικών αρχών είναι το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο της Λωζάνης και της Λουκέρνης, μαζί με τα τρία πρωτοδικεία: το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο στην Bellinzona, το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο και το ομοσπονδιακό δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τα δύο στο St. Gallen.

Ο Γενικός Εισαγγελέας (OAG) είναι υπεύθυνος για τη διερεύνηση και τη δίωξη σε ποινικά αδικήματα που στρέφονται κατά ή επηρεάζουν ουσιωδώς τα συμφέροντα της Ελβετικής συνομοσπονδίας. Παραδείγματα των αδικημάτων που υπάγονται στην ομοσπονδιακή δικαιοδοσία είναι της κατασκοπείας, εγκλήματα που αφορούν  εκρηκτικά ή ραδιενεργά υλικά, κατάχρηση από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Είναι επίσης υπεύθυνος για υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, καθώς και το υπαλληλικό έγκλημα με διεθνείς επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου