Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τσαλιγοπούλου Ελένη - Βιογραφία

Τσαλιγοπούλου Ελένη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας στις 11 Απριλίου 1963. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος είναι επίσης μουσικός.

1985: Παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει επαγγελματικά για πρώτη φορά στην "Όμορφη Νύχτα", όπου έρχεται σε επαφή με το Γιώργο Ζήκα, τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει στον πρώτο της προσωπικό δίσκο.

1986: Η κομπανία μεγαλώνει και στεγάζεται στο «Ποντίκι» όπου την συναντά ο Γιώργος Ζήκας και της προτείνει να ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Η συνεργασία αυτή γίνεται δίσκος με τον τίτλο «ΣΩΠΑ ΚΙ ΑΚΟΥΣΕ», στον οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Νταλάρας.

1987: Ο Χατζιδάκις την καλεί να εμφανιστεί στο Σείριο σαν ερμηνεύτρια του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το καλοκαίρι συμμετέχει στη μεγάλη περιοδεία που κάνει ο Γιώργος Νταλάρας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την Αμερική.

1989: Συνεργάζεται με την «Οπισθοδρομική Κομπανία» στο ΜΕΤΡΟ και το καλοκαίρι στις συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη και του Γιώργου Νταλάρα.

1990: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου. Σε τρία τραγούδια τους στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης και την παραγωγή επιμελήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης.

1993: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΜΙΣΟ ΦΕΓΓΑΡΙ» με Παλιά ρεμπέτικα παραδοσιακά τραγούδια, σε ενορχήστρωση του Γιώργου Ανδρέου.

1994: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ» σε μουσική και στίχους του Κώστα Καλδάρα.
Χειμώνας 1994 και 1995: Εμφανίζεται στο «Χάραμα» (το ιστορικό μαγαζί του Τσιτσάνη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής) στο πλάι της Δήμητρας Γαλάνη μαζί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Αλκίνοο Ιωαννίδη.

1995: Εμφανίζεται στα «Εννέα Όγδοα» για λίγες παραστάσεις.

1996: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ» με 14 τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου. Συμμετέχουν στιχουργικά ο Γ. Αθανασόπουλος και ο Άγγελος Σφακιανάκης, ενώ παράλληλα δίνει συναυλίες μαζί με το Γιώργο Ανδρέου σε όλη την Ελλάδα.

1998: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ» με τα τραγούδια από τις εμφανίσεις της το χειμώνα ‘97-’98 στην Ιερά Οδό. Στο δίσκο συμμετείχε ο Γ. Νταλάρας τραγουδώντας με την Ελένη ένα παλιότερο τραγούδι και γράφοντας ένα καινούργιο για τη φωνή της. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέσα σε λίγους μήνες ξεπέρασε τις 70.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιος.

1999: Κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ» με τραγούδια των Γιώργος Ανδρέου, Μάνος Ξυδούς, Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), Κώστας Λειβαδάς, Δημήτρης Υφαντής, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε πλατινένιος.

2000 - 2001: Τραγουδάει με το Γιάννη Κότσιρα στο «Φως». Ταυτόχρονα κυκλοφορεί το «Γλυκός Πειρασμός» με το τραγούδι από την τηλεοπτική σειρά του Mega «Και Πάλι Φίλοι» σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Τον Οκτώβριο του 2001 συμμετέχει με ένα τραγούδι "Τι να κάνω πες μου" στο sountrack της ταινίας των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου "Το Κλάμα Βγήκε απ'τον Παράδεισο". Το χειμώνα του 2001 εμφανίζεται μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και το Γιώργο Ανδρέου στη μουσική σκηνή Μετρό. Το πρόγραμμα είναι κατά γενική ομολογία από τα καλύτερα της χρονιάς και συνεχίζουν τις παραστάσεις τους στη Θεσσαλονίκη.

2002: Η χειμερινή επιτυχία συνεχίζεται και στις καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Νίκος Πορτοκάλογλου μετατρέπουν την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους σε όλη την Ελλάδα σε μια καλοκαιρινή γιορτή. Παράλληλα, κυκλοφορεί το πλατινένιο cd-single της «Πέντε Τραγούδια Για Ένα Καλοκαίρι», μια πρόγευση από το album της που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Την επιμέλεια της παραγωγής έχει ακόμη μια φορά ο Γιώργος Ανδρέου αλλά και ο Θύμιος Παπαδόπουλος ενώ στίχους γράφουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Λειβαδάς και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Την ίδια περίοδο, στις 26 και 27 Ιουλίου πραγματοποίησε δύο σημαντικές συναυλίες στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου.

2002 - 2003: Συναντά τον Μανώλη Λιδάκη στη «Σφεντόνα», μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Ο επιτυχημένος κύκλος των εμφανίσεών τους μεταφέρεται στο «Fix Community» της Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας την ίδια επιτυχία η οποία ολοκληρώνεται με μια καλοκαιρινή περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς της Ελλάδας. 

2004: Συμμετέχει στο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Ό,τι Κι Αν Πω Δε Σε Ξεχνώ – 20 Χρόνια Χωρίς Τον Βασίλη Τσιτσάνη» με συν-ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Παράλληλα, ξεκινάει τις προσωπικές εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου με τη συνοδεία δύο κορυφαίων σολίστ, του Βαγγέλη Μαχαίρα στο μπουζούκι και του Στέργιου Γαργάλα στο βιολί, και μια νέα ηλεκτρική μπάντα, τους «Έλυτρον» σε ένα πρόγραμμα με σύγχρονα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που καλύπτει απόλυτα όλες τις πτυχές του ερμηνευτικού της προφίλ. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας της δισκογραφικής δουλειάς κυκλοφορεί το νέο διπλό της cd με τίτλο «Χρώμα» συνοδευόμενο από ένα bonus DVD με video clips, συνεντεύξεις των συντελεστών του δίσκου και φωτογραφικό άλμπουμ της ερμηνεύτριας. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε χρυσός. Συμμετέχει στην καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το οποίο παρουσιάζει την παράσταση Ιφιγένεια Εν Αυλίδι στο ρόλο της Κορυφαίας του Χορού.

2004 - 2005: Συνεργάζεται με την καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας αφιερώνοντας αποκλειστικά το πρόγραμμά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι. Το πρόγραμμα των εμφανίσεών της στην Ακτή Πειραιώς κυκλοφόρησε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σε cd με τον τίτλο «Αγαπημένο μου Ημερολόγιο» με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας.

2005: Συναντά την Τάνια Τσανακλίδου και μαζί πραγματοποιούν ένα απόλυτα επιτυχημένο συναυλιακό ταξίδι σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα. Ξεκινά τις εμφανίσεις της με την επίλεκτη τριάδα των Γιάννη Κότσιρα, Μάνου Πυροβολάκη και Ραλλίας Χρηστίδου στην «Άνοδο Πειραιώς» (Αθήνα).

2006: Κυκλοφορεί ο δίσκος της «Κάθε Τέλος κι Αρχή» κέρδισε το βραβείο του καλύτερου έντεχνου δίσκου της χρονιάς ενώ η ίδια βραβεύθηκε ως η καλύτερη έντεχνη τραγουδίστρια στην 5η απονομή των Μουσικών Βραβείων Αρίων. Επίσης κυκλοφορεί μια Special Edition του “Κάθε Τέλος κι Αρχή” με το Bonus track “Θέλω Ν’ αλλάξεις Το Εισιτήριο” του Κώστα Λειβαδά και ταυτόχρονα εμφανίζεται στη μουσική σκηνή “Principal” στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα στο “Μετρό live” στην Αθήνα. Το Νοέμβριο πραγματοποιεί σε συνεργασία με το μουσικό κανάλι mad ένα secret concert παρέα με το συγκρότημα Μίκρο.

2007: Η επιτυχημένη συνεργασία της με τους Μίκρο στο mad secret concert το Νοέμβρη του 2006 ηχογραφείται σε Cd. Με την ίδια παρέα, τους Μίκρο θα περιοδεύσει σε αγαπημένους σταθμούς ανά την Ελλάδα. Τον Χειμώνα συνεργάζεται με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και τη Γιώτα Νέγκα στην "Αποθήκη του Μύλου" στη Θεσσαλονίκη, ενώ μαζί με τη Γλυκερία και το συγκρότημα Τρίφωνο στο "Polis Theater".

2008: Κυκλοφορεί το πρώτο της Best Of με τίτλο “Σαν Ψέμματα”, μια συλλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της που έγινε χρυσή.

2009: Η Show What διοργανώνει την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία, που περνάει από 32 πόλεις.

2010: Συνεργάζεται με τον Γιώργο Ανδρέου στις πειραματικές εμφανίσεις του στον “Ρυθμό” στην Ηλιούπολη και με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο στο Half Note Jazz Club.

2011: Κυκλοφορεί η νέα δισκογραφική δουλειά της με τον τίτλο “Ταρίρα” με δικές της συνθέσεις, σε στίχους των: Θοδωρή Γκόνη, Παύλου Παυλίδη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Βασιλικού, Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζούδιαρη και Νίκου Μωραϊτη. Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου έκανε την ενορχήστρωση και επιμελήθηκε την παραγωγή μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου