Περιγραφή: Ασχολείται με την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τον έλεγχο της ποιοτικής κατάστασης των τροφίμων, επιβλέπει τις εργασίες για την επεξεργασία των πρώτων υλών φυτικής ή ζωικής προέλευσης από το στάδιο της συλλογής τους ως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος που διατίθεται προς κατανάλωση και φροντίζει για τον ποιοτικό έλεγχο των παραγομένων τροφίμων, την τυποποίησή τους και τη δημιουργία νέων ειδών. Μικροσκόπια, αεριοχρωματογράφοι, ηλεκτρονικός υπολογιστής, σπεκτοφωτόμετρα, φαρινογράφοι, κλίβανοι και γενικά ειδικός μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός είναι τα απαραίτητα εργαλεία του.
Όταν εργάζεται σε εργοστάσιο, εποπτεύει το χειρισμό των συσκευών με τις οποίες γίνεται η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων, μελετά τους τρόπους και τα μέσα συσκευασίας τους για τη βέλτιστη διατήρησή τους, εποπτεύει τις μηχανές συσκευασίας και διατηρεί αρχείο των εργασιών που αφορούν την επεξεργασία των τροφίμων και έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και το συντονισμό των εργασιών των ατόμων που εργάζονται στον τομέα του.
Όταν εργάζεται σε εργαστήριο προβαίνει σε φυσικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές δοκιμές για τον έλεγχο των πρώτων υλών των τροφίμων, καθώς και των τελικών προϊόντων, αναζητά τρόπους για τη βελτίωση των προϊόντων που υπάρχουν και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα προϊόντα. Όταν εργάζεται εκτός εργαστηρίου, επιθεωρεί τους τόπους παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων, δίνει οδηγίες για τον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής των προϊόντων και επιβλέπει τη μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων, ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο αλλοίωσης.
Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.
Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος τεχνολόγος τροφίμων θα πρέπει να σπουδάσει στα τμήματα τεχνολογίας τροφίμων των Τ.Ε.Ι. Σπουδές και τεχνική κατάρτιση σε επίπεδο βοηθού τεχνολόγου μπορούν να αποκτηθούν σε αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ε. ή των Ι.Ε.Κ.
Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι μεθοδικός και προσεκτικός κατά την εκτέλεση της εργασίας του, να έχει τεχνική αντίληψη, να διαθέτει διοικητικές ικανότητες και να μπορεί να εργάζεται ατομικά αλλά και ομαδικά. Πρόκειται για επάγγελμα που σχετίζεται με τον πολύ ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Τέλος, χρειάζεται να διαθέτει ευχέρεια στη χρήση Η/Υ και να γνωρίζει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.
Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται θετικές, καθώς οι υπηρεσίες αυτού του είδους είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή. Οι αποδοχές σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλές. Στις αμοιβές τους περιλαμβάνονται επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, διαχειριστικών λαθών, μεταπτυχιακών σπουδών και υπευθυνότητας (στην περίπτωση που είναι υπεύθυνοι ή προϊστάμενοι τμήματος).
Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε υπηρεσίες αγορανομίας και ελέγχου τροφίμων, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων ως υπεύθυνος τμημάτων παραγωγής, ή τμημάτων ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, σε μονάδες αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, στο χώρο του εμπορίου, στη διακίνηση πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή και τυποποίηση των τροφίμων και τέλος, ως υπεύθυνος σε μονάδες μαζικής σίτισης, φοιτητικές ή μαθητικές εστίες, κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, ξενοδοχεία ή οργανισμούς μεταφορών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αναλάβει μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας βιομηχανιών τροφίμων.
Επαγγελματικές συνθήκες: Πρόκειται για επάγγελμα με πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες, αφού είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του προϊόντος που θα δοθεί για κατανάλωση στο ευρύ κοινό. Όταν κάνει δειγματοληψία, έλεγχο πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, εργάζεται είτε στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. Όταν εποπτεύει τους εργάτες και ελέγχει τη λειτουργία των μηχανών επεξεργασίας τροφίμων, εργάζεται στους χώρους του εργοστασίου, κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του θορύβου, του τεχνητού φωτισμού και των έντονων οσμών. Αρκετές φορές εργάζεται στο ύπαιθρο, επιθεωρώντας τους χώρους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων που χρησιμεύουν ως πρώτες ύλες παρασκευής τροφίμων. Στην περίπτωση αυτή εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και η σωματική κόπωση είναι μεγάλη. Το ωράριο και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον τομέα στον οποίο εργάζεται (ιδιωτικός, δημόσιος). Όταν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας το ωράριο καθορίζεται από το φόρτο εργασίας.
Γενικά σχόλια: Το επάγγελμα αυτό απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα, αφού αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων από το πρώτο στάδιο παραγωγής τους ως την τελική φάση πριν από τη διάθεσή τους στην κατανάλωση. Ο τεχνολόγος τροφίμων ειδικεύεται είτε σε προϊόντα ζωικής προέλευσης είτε σε προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Όταν εργάζεται σε εργοστάσιο, εποπτεύει το χειρισμό των συσκευών με τις οποίες γίνεται η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων, μελετά τους τρόπους και τα μέσα συσκευασίας τους για τη βέλτιστη διατήρησή τους, εποπτεύει τις μηχανές συσκευασίας και διατηρεί αρχείο των εργασιών που αφορούν την επεξεργασία των τροφίμων και έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και το συντονισμό των εργασιών των ατόμων που εργάζονται στον τομέα του.
Όταν εργάζεται σε εργαστήριο προβαίνει σε φυσικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές δοκιμές για τον έλεγχο των πρώτων υλών των τροφίμων, καθώς και των τελικών προϊόντων, αναζητά τρόπους για τη βελτίωση των προϊόντων που υπάρχουν και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα προϊόντα. Όταν εργάζεται εκτός εργαστηρίου, επιθεωρεί τους τόπους παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων, δίνει οδηγίες για τον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής των προϊόντων και επιβλέπει τη μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων, ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο αλλοίωσης.
Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.
Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος τεχνολόγος τροφίμων θα πρέπει να σπουδάσει στα τμήματα τεχνολογίας τροφίμων των Τ.Ε.Ι. Σπουδές και τεχνική κατάρτιση σε επίπεδο βοηθού τεχνολόγου μπορούν να αποκτηθούν σε αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ε. ή των Ι.Ε.Κ.
Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι μεθοδικός και προσεκτικός κατά την εκτέλεση της εργασίας του, να έχει τεχνική αντίληψη, να διαθέτει διοικητικές ικανότητες και να μπορεί να εργάζεται ατομικά αλλά και ομαδικά. Πρόκειται για επάγγελμα που σχετίζεται με τον πολύ ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Τέλος, χρειάζεται να διαθέτει ευχέρεια στη χρήση Η/Υ και να γνωρίζει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.
Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται θετικές, καθώς οι υπηρεσίες αυτού του είδους είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή. Οι αποδοχές σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλές. Στις αμοιβές τους περιλαμβάνονται επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, διαχειριστικών λαθών, μεταπτυχιακών σπουδών και υπευθυνότητας (στην περίπτωση που είναι υπεύθυνοι ή προϊστάμενοι τμήματος).
Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε υπηρεσίες αγορανομίας και ελέγχου τροφίμων, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων ως υπεύθυνος τμημάτων παραγωγής, ή τμημάτων ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, σε μονάδες αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, στο χώρο του εμπορίου, στη διακίνηση πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή και τυποποίηση των τροφίμων και τέλος, ως υπεύθυνος σε μονάδες μαζικής σίτισης, φοιτητικές ή μαθητικές εστίες, κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, ξενοδοχεία ή οργανισμούς μεταφορών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αναλάβει μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας βιομηχανιών τροφίμων.
Επαγγελματικές συνθήκες: Πρόκειται για επάγγελμα με πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες, αφού είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του προϊόντος που θα δοθεί για κατανάλωση στο ευρύ κοινό. Όταν κάνει δειγματοληψία, έλεγχο πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, εργάζεται είτε στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. Όταν εποπτεύει τους εργάτες και ελέγχει τη λειτουργία των μηχανών επεξεργασίας τροφίμων, εργάζεται στους χώρους του εργοστασίου, κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του θορύβου, του τεχνητού φωτισμού και των έντονων οσμών. Αρκετές φορές εργάζεται στο ύπαιθρο, επιθεωρώντας τους χώρους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων που χρησιμεύουν ως πρώτες ύλες παρασκευής τροφίμων. Στην περίπτωση αυτή εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και η σωματική κόπωση είναι μεγάλη. Το ωράριο και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον τομέα στον οποίο εργάζεται (ιδιωτικός, δημόσιος). Όταν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας το ωράριο καθορίζεται από το φόρτο εργασίας.
Γενικά σχόλια: Το επάγγελμα αυτό απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα, αφού αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων από το πρώτο στάδιο παραγωγής τους ως την τελική φάση πριν από τη διάθεσή τους στην κατανάλωση. Ο τεχνολόγος τροφίμων ειδικεύεται είτε σε προϊόντα ζωικής προέλευσης είτε σε προϊόντα φυτικής προέλευσης.