Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνολόγος Πετρελαίου

Περιγραφή: Ασχολείται με την έρευνα,την παραγωγή & την επεξεργασία του πετρελαίου του φυσικού αερίου κ.τ.λ. & με κάθε άλλη παραγωγική διαδικασία που εντάσσεται στην ευρύτερη χημική βιομηχανία & στην εκμετάλλευση φυσικών ενεργειακών πόρων. Σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και λοιπών υδρογονανθράκων και επιβλέπει την εργασία που γίνεται με τα γεωτρύπανα για τον εντοπισμό των. Εργάζεται στα διυλιστήρια, όπου επιβλέπει όλα τα στάδια της διύλισης του αργού πετρελαίου και της επεξεργασίας των παραγώγων του (βενζίνη, κηροζίνη, πετρέλαιο, παραφίνη, λιπαντικά έλαια), καθώς επίσης και στο ραφινάρισμα και τον έλεγχο όλων των υποπροϊόντων του πετρελαίου και τους τρόπους μεταφοράς του πετρελαίου και των παραγώγων του. Φροντίζει και μεριμνά για την ασφάλεια του εργατικού προσωπικού στον τόπο της εργασίας κατά την εξόρυξη, διύλιση και επεξεργασία του πετρελαίου. Παρακολουθεί τις διαδικασίες εξόρυξης, διύλισης και επεξεργασίας του πετρελαίου με στόχο τον περιορισμό και την αποφυγή των κινδύνων και των ατυχημάτων και τέλος, φροντίζει για την αποφυγή και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου των Τ.Ε.Ι. Στους αποφοίτους του τμήματος αυτού δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών των ΑΕΙ.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει υπευθυνότητα και παρατηρητικότητα και να εργάζεται με προσοχή και ακρίβεια, αφού από ένα σφάλμα του μπορεί να κινδυνεύσει τόσο η δική του ζωή όσο και η ζωή των άλλων εργαζομένων. Απαραίτητο είναι, επίσης, να διαθέτει τεχνική αντίληψη, καλή υγεία και σωματική αντοχή.

Μέλλον: Τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες για ειδικευμένο προσωπικό στο αντικείμενο αυτό αυξάνονται συνεχώς, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές περιοχές. Οι αμοιβές των τεχνολόγων πετρελαίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να απασχοληθεί σε υπηρεσίες του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, καθώς και σε σχετικές υπηρεσίες άλλων υπουργείων, σε δημόσιους οργανισμούς, σε κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια, σε γεωλογικά εργαστήρια, σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικών αερίων, στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, σε βιομηχανίες πετροχημικών, σε μονάδες κατεργασίας πλαστικών και ελαστικών υλών και σε μονάδες μεταφοράς και  αποθήκευσης καυσίμων. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως καθηγητής στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Οι συνθήκες εργασίας του τεχνολόγου πετρελαίου, τόσο στα εργαστήρια όσο και στα εργοτάξια, εμπερικλείουν δυσκολίες και χαρακτηρίζονται ιδιωτικά διυλιστήρια, σε γεωλογικά εργαστήρια, σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικών αερίων, στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, σε βιομηχανίες πετροχημικών, σε μονάδες κατεργασίας πλαστικών και ελαστικών υλών και σε μονάδες μεταφοράς και αποθήκευσης καυσίμων. Μεγάλο μέρος της εργασίας του γίνεται στο ύπαιθρο, όπου πολλές φορές εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Γενικότερα, πρόκειται για δύσκολο και κουραστικό επάγγελμα.

Γενικά σχόλια: Χρησιμοποιεί τις εξειδικευμένες γνώσεις του για την έρευνα, την παραγωγή και την επεξεργασία του πετρελαίου και των παραγώγων του. Πρέπει να επιδεικνύει υπευθυνότητα και να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας, προστασίας και υγιεινής στο χώρο εργασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου