Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνολόγος Ιχθυοκαλλιέργειας

Περιγραφή: Ασχολείται με την πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων στους υδρότοπους, όπου εκτρέφονται ψάρια ή άλλα θαλασσινά, ή με την εκπόνηση μελετών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις υδατοκαλλιέργειες. Αναπτύσσει ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως είναι ο σχεδιασμός και παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, το τάϊσμα των ψαριών δυο φορές την ημέρα, ο καθαρισμός δεξαμενών και διχτύων των κλωβών, οι χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό συστατικών της σάρκας των ψαριών, οι βακτηριολογικές αναλύσεις ψαριών και τέλος, η επαφή με τους πελάτες για την προώθηση των ψαριών στην αγορά. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί Η/Υ, εργαλεία συλλογής ψαριών (δίχτυα, απόχες), όργανα για χημικές, βιολογικές και βακτηριολογικές εξετάσεις.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Νομοθετική κατοχύρωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων έχει εκδώσει τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος, που κατοχυρώνεται από το ΠΔ.109/1989.

Εκπαίδευση: Σπουδές  στο Τ.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας ή σε άλλο ίδρυμα της αλλοδαπής. Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητη, είναι όμως επιθυμητή στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Σπουδαιότητα: Η εργατικότητα, η επιμέλεια, η ευσυνειδησία και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την άσκηση του επαγγέλματος. Επίσης θα πρέπει να προστεθούν η επινοητικότητα, η αυτάρκεια, ο δυναμισμός, η κοινωνική επιδεξιότητα, η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου και η ικανότητα διεκπεραίωσης εργασιών γραφείου. 

Μέλλον:
Το επάγγελμα τελευταία έχει εμφανίσει τάσεις ζήτησης σε μια μάλλον δύσκολη αγορά εργασίας, αλλά σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται σε μέτρια προς υψηλά επίπεδα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Απασχολείται σε ερευνητικά κέντρα, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών, σε γραφεία επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών και σε εργαστήρια υδατοκαλλιέργειας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο τεχνολόγος ιχθυοκαλλιέργειας εργάζεται εντός και εκτός γραφείου ή εργαστηρίου. Η εργασία του στην παραγωγή είναι αρκετές φορές σκληρή και ανθυγιεινή, λόγω της υγρασίας που υπάρχει στο χώρο. Απαιτείται καθημερινή φροντίδα για τα ψάρια, που δεν επιτρέπει μετακινήσεις. Το ωράριο στην παραγωγή, είναι συνήθως το πρωί. Αν εργάζεται ως ελεγκτής σε δημόσιο φορέα δημιουργούνται ανάγκες μετακίνησης εκτός έδρας για τη λήψη δειγμάτων ή τη διεξαγωγή επιτόπιας ανάλυσης των νερών.

Γενικά σχόλια:
Είναι υπεύθυνος για τη μελέτη των ιχθυοκαλλιεργειών, τη σωστή εκτροφή ψαριών-θαλασσινών και τη προώθησή τους στην αγορά. Η δουλειά αυτή χρειάζεται υπευθυνότητα, τεχνογνωσία, αφοσίωση και προσοχή προκειμένου να πετύχει τη καλύτερη δυνατή ποιοτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου