Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού (Α΄ Μέρος)


Το 1887 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Φάρων, που σήμερα ελέγχει/συντηρεί το σύνολο των ελληνικών φάρων και αποστολή της είναι η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των αναγκαίων για τη ναυσιπλοΐα φάρων, φανών, φωτοσημαντήρων και άλλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Εκδίδει τον φαροδείκτη της χώρας, σε συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσία και επίσης κάνει προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων ώστε να συντηρηθούν οι φάροι αυτοί, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ναυτικής παράδοσης. Στους 57 επιτηρούμενους φάρους της χώρας μας υπηρετούν 72 φαροφύλακες που ευθύνονται για τη συντήρηση του φάρου οι οποίοι ζουν εκτός φάρου και τον επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού οι περισσότεροι παραδοσιακοί φάροι είναι κατεστραμμένοι ως κτίρια. H Υπηρεσία Φάρων συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Π. Πατρών, Π. Κρήτης και Π. Ιονίου), στα πλαίσια ενημέρωσης νέων τεχνολογιών στις μεθόδους  αποκατάστασης Πέτρινων Φάρων.

Το 1994 το ΓΕΝ αποφάσισε τη σταδιακή διάθεση χρημάτων ώστε να αρχίσει η αναπαλαίωση των κτιρίων των φάρων και ήδη έχει γίνει επισκευή σε 13 φάρους [Σπέτσες, Βρυσάκι Λαυρίου, Μελαγκάβι Κορινθιακού, Ψαρομύτα, Οθωνοί, Πρασονήσι Ρόδου, Υψηλή Καστελόριζου, Πασσάς Οινουσών, Φάσσα Άνδρου, Λιθάρι Σκύρου, Ακρωτήρι Σαντορίνης, Σουσάκι Αργοσαρωνικού]. Παράλληλα έδωσε την άδεια στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμβρακικού για την επισκευή και αναπαλαίωση του φάρου Κόπραινας Άρτας η οποία και ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ως Μουσείο.  

Επίσης εξετάζει περιπτώσεις, που φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποβάλλουν αιτήματα για επισκευή και αναπαλαίωση παλαιών κτιρίων φάρων και τους οποίους η Υπηρεσία Φάρων λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν μπορεί να συντηρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου