Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού (Β΄ Μέρος)



Το 1996 λειτουργούν 3 ομάδες εργασίας οι οποίες ασχολούνται με την καταγραφή, περιγραφή, κατάσταση και την επεξεργασία κοινών πρωτοβουλιών για την διάσωση και αξιοποίησης τους π.χ. να μετατραπούν οι φάροι σε μουσεία. Ως εναλλακτική λύση εξετάστηκε από την Διεύθυνση Μελετών της Υπηρεσίας Φάρων η αυτοχρηματοδότηση των έργων συντήρησης και επισκευής από τα φαρικά τέλη (3.000.000€ ετήσια έσοδα) που προβλέπονται από τον νόμο και αποδίδονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξετάζει το ζήτημα τόσο της αναπροσαρμογής των τελών όσο και της απόδοσης τους στην Υπηρεσία Φάρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Ελληνικού φαρικού δικτύου.

Το 1998 και στα πλαίσια της ένταξης έργων του Υ.Ε.Θ.Α στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εγκρίθηκαν περίπου 4.500.000 για την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος συντήρησης, αναπαλαίωσης και αποκατάστασης των πέτρινων φάρων. Με τα χρήματα αυτά οι υπηρεσίες του ΓΕΝ μπορούν να επισκευάσουν περίπου 40 φάρους και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα γιατί διαθέτουν γνώση, ειδικευμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες.  Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, δρομολογήθηκε, σε συνεργασία ΓΕΝ και ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, η διενέργεια αυτοψίας και η αξιολόγηση όλων των φάρων από τις κατά τόπους Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων.    

Επίσης προγραμματίζονται και άλλες ενέργειες για την ανάδειξη των πέτρινων Φάρων της Ελλάδας όπως: Η αναγνώριση ως Διατηρητέων Μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού και η δημιουργία ενός κέντρου μελέτης, έρευνας και συγκέντρωσης στοιχείων σχετικά με τους πετρόκτιστους Φάρους της Ελλάδας ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο συλλογής και επεξεργασίας εντύπου και ηλεκτρονικού υλικού για τους Ελληνικούς Φάρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου