Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

Η ανεργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φθάσει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα, κυρίως στην νεολαία μας. Θέλω και εγώ να βοηθήσω παρουσιάζοντας διάφορα επαγγέλματα, (που λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε), όμως με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

Περιγραφή: Ο αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός μελετά & εκτελεί τοπογραφικές, κτηματογραφικές, χαρτογραφικές και άλλες εργασίες, που αποσκοπούν στην ακριβή καταμέτρηση, τον καθορισμό, την αναπαράσταση του μεγέθους και της μορφής της επιφάνειας της γης. Επίσης ασχολείται με τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων του χώρου, πιο συγκεκριμένα, προσδιορίζει σημεία πάνω στη γη, αποτυπώνει εκτάσεις και κατασκευάζει χάρτες. Μελετά επίσης, συγκοινωνιακά, εγγειοβελτιωτικά και άλλα υδραυλικά έργα, καθώς επίσης και ορισμένα είδη δομικών έργων. Επίσης ασχολείται με την οριζόντια αναπαράσταση της εδαφικής έκτασης με όλα όσα υπάρχουν πάνω σ' αυτή (επιπεδομετρία) και με την αποτύπωση λόφων, βουνών και κάθε εδαφικής ανωμαλίας (χωροστάθμηση ή ορεογραφία). Για τις μετρήσεις του χώρου χρησιμοποιεί διάφορα όργανα ακριβείας, όπως ταχύμετρο, χωροβάτη, θεοδόλιχο, αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες και δεδομένα από G.P.S. Συνεργάζεται άμεσα με τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό, για να μπορέσουν να προβούν στη μελέτη των τεχνικών τους έργων και με τον τεχνικό τοπογραφικών εφαρμογών, αλλά ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη του έργου. Η δουλειά του γενικά, προηγείται της οδοποιίας και των έργων υποδομής, της πολεοδομίας, της χάραξης οικοπέδων και αποτελεί προϋπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου. 

Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός σπουδάζει στα Τμήματα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Σημαντικά χαρακτηριστικά του επαγγελματία αυτού είναι η ικανότητα συγκέντρωσης, η ακρίβεια στις μετρήσεις, αντίληψης του χώρου, μορφών και σχημάτων, καθώς και η ευχέρεια στην επικοινωνία και συνεργασία με άλλους μηχανικούς, τεχνικούς και συνεργεία. Επίσης μπορεί να εργαστεί στις ειδικές υπηρεσίες των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, στις τεχνικές υπηρεσίες νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων, στην τοπογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρίες και κτηματικές επιχειρήσεις, ως ελεύθερος επαγγελματίας σε τεχνικό γραφείο και ακόμη, ως καθηγητής στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση. Όταν εργάζεται σε τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου, διορίζεται με το μεγαλύτερο εισαγωγικό βαθμό και έχει τη δυνατότητα να προαχθεί έως και τον υψηλότερο βαθμό της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός εργάζεται στην ύπαιθρο και αρκετά συχνά σε δύσβατες περιοχές. Οι συνθήκες εργασίας του εξαρτώνται από το είδος του έργου, την τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες. Η εργασία της λήψης των στοιχείων είναι πολλές φορές κοπιαστική και μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του συνολικού χρόνου μιας μελέτης. Για την εργασία αυτή ο Τοπογράφος χρειάζεται συνεργείο ατόμων εξειδικευμένων στη λήψη των στοιχείων υπαίθρου, καθώς και στην επεξεργασία τους στο γραφείο. Στον τελικό σχεδιασμό του τοπογραφικού έργου τα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αποτυπώνονται σε κλίμακα. Η εργασία αυτή γίνεται στο γραφείο, είτε με τις γνωστές μέχρι σήμερα μεθόδους σχεδίασης στο σχεδιαστήριο, είτε με τη χρήση λογισμικού. Ο συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα, είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.

Προσόντα: Η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, η ακρίβεια στις μετρήσεις και στον έλεγχο των στοιχείων, αποτελούν προσόντα για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου