Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αγρότης Καλλιεργητής



Περιγραφή: Παλαιότερα, το επάγγελμα του αγρότη ασκούσαν άνθρωποι με ελάχιστη ή και μηδαμινή μόρφωση, (κάτι που δεν ισχύει απαραιτήτως σήμερα), εξακολουθεί πάντως να είναι κληρονομικό, αφού συνήθως τα παιδιά των αγροτών έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους, οι οποίοι διαθέτουν κτήματα και μπορούν να τους διδάξουν από την εμπειρία τους. Ο αγρότης πρέπει πρώτα απ' όλα να αγαπά τη φύση και να του αρέσει να ασχολείται με τη γη. Επιπλέον απαιτείται χειρωνακτική δεξιότητα, καλή φυσική κατάσταση, σωματική δύναμη, αντοχή, να γνωρίζει τη λειτουργία των μηχανημάτων και των εργαλείων του, να κάνει μικρές επιδιορθώσεις, όπως επίσης και οι δεξιότητες πειθούς και διαπραγμάτευσης, αφού ο αγρότης χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με ιδιώτες αλλά & με εμπόρους για την πώληση των προϊόντων του. Χρήσιμη είναι & η υπολογιστική-μαθηματική ικανότητα, αφού χρειάζεται να ελέγχει τα έσοδα-έξοδα, να κοστολογεί τα προϊόντα του κλπ. 

Εκπαίδευση: Υπάρχει η δυνατότητα για σπουδές σε Α.Ε.Ι., σε θέματα αγροτικής οικονομίας, σε Ι.Ε.Κ., σε Τ.Ε.Ε., σε Γεωργικές Σχολές, σε θέματα που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία γενικότερα.  

Μέλλον: Με την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, την εμφάνιση σύγχρονων μεθόδων
εκμετάλλευσης της γης και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα διαφοροποιείται από παλιότερες εποχές. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επηρεάζει την αγορά εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, η αστάθεια του αγροτικού εισοδήματος και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων αποθαρρύνουν πολλούς νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πολιτική που ενισχύει και το ελληνικό κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου