Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ελβετία - Ηλεκτρονική Ψηφοφορία

Οι Ελβετοί πολίτες έχουν δύο τρόπους για την ψήφο τους: είτε να το στείλουν με το ταχυδρομείο ή να το ρίξουν στην κάλπη στην κοινότητα τους. Στο μέλλον, οι πολίτες θα είναι επίσης σε θέση να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία συνεργάζεται στενά με όλα τα καντόνια για την υλοποίηση του έργου «Ψηφίστε ηλεκτρονικά». « Ασφάλεια πριν την ταχύτητα» είναι το σύνθημα αυτού του σύνθετου και μακροπρόθεσμου σχεδίου.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων πιλοτικών σχεδίων σε τρία καντόνια, τα μισά από τα καντόνια έχουν συμμετάσχει σε δοκιμές ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το 2010. Κατά μέσο όρο, περίπου 150.000 ψηφοφόροι μπορούν τώρα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε κάθε ψηφοφορία ή εκλογή για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Στην ετήσια έκθεσή του το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναφέρει στο Κοινοβούλιο σχετικά με το αν έχει επιτύχει τους στόχους της. Η διαδικασία σχεδιασμού διεξάγεται από τις υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας η οποία συντονίζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και περνά μια σειρά από στάδια τα οποία εποπτεύονται από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία. Όταν ένα σχέδιο πρότασης που υποβλήθηκε από μια υπηρεσία έχει περάσει από τη διαδικασία διαβούλευσης, τότε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υπογράφει την τελική πρόταση. Οι συνάδελφοι Ομοσπονδιακοί Σύμβουλοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με την κοινή διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Μέχρι η διαδικασία αυτή να είναι πλήρης και η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία να έχει εξασφαλίσει ότι είναι τυπικά και νομικά ορθό τότε μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Οι αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και οι εκθέσεις, δημοσιεύονται στην Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα στις τρεις επίσημες γλώσσες. Οι νέες ή τροποποιημένες πράξεις και διατάγματα δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στην Επίσημη Συλλογή της Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας.

Η συνέντευξη Τύπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο www.tv.admin.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου