Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αναλογιστής

Περιγραφή: Το αντικείμενο της εργασίας του αναλογιστή είναι η παρακολούθηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας που πηγάζουν από ασφαλιστήρια συμβόλαια και αποθέματα. Επίσης ασχολείται με το σχεδιασμό νέων προϊόντων και τη μελέτη συμβάσεων με τη συγκέντρωση, επεξεργασία, ανάλυση και απεικόνιση στατιστικών στοιχείων, την κατάρτιση βιομετρικών και τεχνικών πινάκων, την εκπόνηση των ονομαζόμενων αναλογιστικών μελετών αλλά και μελετών πρόβλεψης της μελλοντικής οικονομικής κατάστασης και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί. 

Προϋποθέσεις άσκησης: Απαιτείται προϋπηρεσία 2-3 χρόνια σε ασφαλιστικές εταιρείες. Έχοντας αυτές τις προϋποθέσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δώσει εξετάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να εξειδικευτεί και να αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Για να εργαστεί κάποιος ως αναλογιστής, θα πρέπει να διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο σε τομείς όπως: Μαθηματικά, Οικονομικές Επιστήμες, Στατιστική   ή στα Τραπεζικά και Ασφαλιστικά Συστήματα, πτυχίο σε τομείς όπως: Μαθηματικά, Οικονομικές Επιστήμες, Στατιστική ή στα Τραπεζικά και Ασφαλιστικά Συστήματα. Χρήσιμες επίσης είναι η μαθηματική και η υπολογιστική ικανότητα, καθώς και δεξιότητα στους H/Y. Ακόμη, πρέπει να διαθέτει και ευχέρεια στην επικοινωνία για την καθημερινή του συνεργασία με άλλους ειδικούς.

Μέλλον: Στην αγορά, σήμερα, υπάρχει σημαντική ζήτηση για ανθρώπους με εξειδίκευση στο αντικείμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ασφαλιστικός κλάδος έχει σταθερή ανάπτυξη, ενώ από την άλλη, η προσφορά εξειδικευμένων στελεχών είναι σχετικά περιορισμένη. Οι οικονομικές απολαβές του επαγγελματία αναλογιστή είναι αρκετά υψηλές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο αναλογιστής εργάζεται σε ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Υπουργεία, ακόμη μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και συνεργάζεται κυρίως με λογιστές και ασφαλιστές. Ο συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα είναι η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου