Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Διαχειριστής διανομής

Περιγραφή: Ο διαχειριστής διανομής οργανώνει την προμήθεια, διακίνηση & αποθήκευση
αγαθών/πρώτων υλών. Συντονίζει την ροή των υλικών & εμπορευμάτων από το στάδιο της
παραγωγής μέχρι τον πελάτη, ελέγχοντας όλη την αλυσίδα διανομής των προϊόντων & των πρώτων υλών. Ο όρος που συνήθως αποδίδεται στον διαχειριστή διανομής, είναι διαχειριστής Logistics. Ο διαχειριστής διανομής έχει πολλαπλά καθήκοντα και ασχολείται με το να βρίσκεται το κατάλληλο προϊόν ή η πρώτη ύλη στο κατάλληλο σημείο, στο χρόνο που χρειάζεται και σε λογικό κόστος. Σε πρώτο στάδιο, προγραμματίζει τις απαραίτητες προμήθειες πρώτων υλών για την παραγωγή του αγαθού. Στη συνέχεια, συντονίζει την μεταφορά, εκτελωνισμό και αποθήκευση των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων. Μόλις δεχτεί τη συγκεκριμένη παραγγελία, συντονίζει τη συσκευασία και την αποστολή της, ώστε αυτή να φτάσει στην ώρα της και σωστά. Στη συνέχεια, προϋπολογίζει το κόστος και αναπτύσσει νέα επιχειρηματικά σχέδια, ώστε και οι πελάτες να είναι ευχαριστημένοι και το τελικό προϊόν να είναι σε σχετικά χαμηλή τιμή. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και διάφορα τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Εκπαίδευση: Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό, δεν απαιτείται να έχει κάποιο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό τίτλο. Σπουδές σε οικονομικά ή συστήματα οργάνωσης, καθώς και τεχνικές γνώσεις γύρω από συστήματα και μηχανήματα παραγωγής, θεωρούνται επαρκή προσόντα. Σε επίπεδο Α.Ε.Ι., τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που διδάσκουν την επιστήμη της διαχείρισης διανομής. Απαραίτητες είναι οι γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, της αγγλικής γλώσσας καθώς και διεθνών κανονισμών.

Σπουδαιότητα: Ο διαχειριστής διανομής χρειάζεται να έχει οργανωτική ικανότητα, αποφασιστικότητα στην εφαρμογή λύσεων καθώς και ικανότητα σύλληψης ιδεών. Η κοινωνικότητα, η ευελιξία, η ευρηματικότητα και η διοικητική ικανότητα είναι χρήσιμο να περιλαμβάνονται στα χαρακτηριστικά του επαγγελματία για τον καλύτερο συντονισμό του προσωπικού.

Μέλλον: Με την αύξηση του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και με την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων, οι προοπτικές για το επάγγελμα διαφαίνονται θετικές. Οι αμοιβές θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι διαχειριστές διανομείς μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα σε εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διανομής. Οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν όλη την διαδικασία διανομών για λογαριασμών άλλων εταιρειών. Παράλληλα, είναι δυνατόν να απασχοληθούν σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ, ή άλλες μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης.  Για την ανάληψη διευθυντικών καθηκόντων, θεωρείται η προϋπηρεσία στο κλάδο σε όλα στάδια της εργασίας, δηλαδή θα πρέπει να έχει πολλαπλή εμπειρία στη διαχείριση αποθηκών, στο μάρκετινγκ και σε όλα τα στάδια της διανομής, για αυτό το λόγο οι υψηλές θέσεις, διεκδικούνται μετά από 5-10 χρόνια προϋπηρεσίας. Σπανιότερα άνθρωποι με πείρα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο ελεύθερο επάγγελμα, ιδρύοντας τις δικές τους εταιρείες διανομής.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του διαχειριστή διανομής είναι πολύπλοκη και με μεγάλη ευθύνη. Ορισμένες φορές απαιτεί νυχτερινή εργασία και ταξίδια στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Συνεργάζεται με υπευθύνους αποθηκών, οδικούς μεταφορείς και συχνά έρχεται σε επαφή με πελάτες. Η εργασία εκτελείται συνήθως σε χώρο γραφείου, αλλά αρκετές φορές απαιτείται η παρουσία του υπευθύνου στις αποθήκες της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου