Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Λογοθεραπευτής

Περιγραφή: Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την εκτίμηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του λόγου, της φωνής και της ομιλίας. Το επάγγελμα αυτό σχετίζεται στενά με εκείνο του γιατρού, του εκπαιδευτικού και του ψυχολόγου και περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων όπως, διάγνωση των διαταραχών λόγου, ομιλίας και φωνής, ανταλλαγή απόψεων με άλλους συναδέλφους ή τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας για την εκτίμηση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, οργάνωση του προγράμματος θεραπείας, εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος και καταγραφή της προόδου του ασθενούς. Επίσης περιλαμβάνει την ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων ή/και άλλων συγγενών γύρω από τον κατάλληλο χειρισμό μιας διαταραχής, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και να συμβάλουν στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Προϋποθέσεις άσκησης: Μέχρι τώρα δεν χορηγείται άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κανείς λογοθεραπευτής, χρειάζεται να έχει πτυχίο του τμήματος λογοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. και επειδή απαιτεί να έχει ένα καλό υπόβαθρο θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής κατάρτισης, οι πτυχιούχοι συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σπουδαιότητα: Ο λογοθεραπευτής, για να βοηθήσει τους ασθενείς του, χρειάζεται να έχει ο ίδιος καλή άρθρωση, καθαρή ομιλία, κοινωνική επιδεξιότητα & ικανότητα επικοινωνίας. Επειδή το επάγγελμά του είναι απαιτητικό, πρέπει να είναι ευαίσθητος, υπομονετικός και επίμονος, όταν το περιστατικό έχει αργή εξέλιξη. Η εγκαρδιότητα του καθώς και η θετική και ενθαρρυντική προς τον πάσχοντα συμπεριφορά του, διευκολύνουν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα τους, επιταχύνοντας έτσι την πρόοδο του ασθενή. Ακόμα, πρέπει να είναι αποφασιστικός, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να διαθέτει οργανωτικές δεξιότητες και τη διάθεση να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Μέλλον: Το επάγγελμα είναι σχετικά νέο στην Ελλάδα και όσοι το ασκούν εξακολουθούν να έχουν καλές προοπτικές και σταθερότητα απασχόλησης. Οι αποδοχές του μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, αλλά γενικά θεωρείται ικανοποιητικά αμειβόμενος.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ή σε νοσοκομεία, ιδρύματα για παιδιά και ενήλικες, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα πρώιμης παρέμβασης και ψυχικής υγιεινής, θεατρικούς οργανισμούς και Μ.Μ.Ε. Ο λογοθεραπευτής, εργάζεται μέσα σε γραφείο ή άλλο κλειστό χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των πελατών του, υγιεινό και ευπρεπή.

Επαγγελματικές συνθήκες: Στην αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου, συναντά δυσκολίες & ιδιαιτερότητες, έχει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα & έρχεται αντιμέτωπος με την κούραση σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η παρέμβασή του γίνεται είτε σε ατομικό επίπεδο (παρακολουθεί τον ασθενή μόνο του κάθε φορά), είτε ομαδικό (παρακολουθεί ομάδα ασθενών με τις ίδιες ή παρόμοιες διαταραχές). Στην ομαδική θεραπεία ανταλλάσσει απόψεις με επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων, ακούει τις απόψεις τους και αποφασίζουν μαζί για τον τρόπο παρέμβασης σε δύσκολες περιπτώσεις.

Γενικά σχόλια: Η λογοθεραπεία, μια νέα ειδικότητα που κινείται ανάμεσα στη ψυχολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν προβλήματα ομιλίας, λόγου και φωνής. Ο λογοθεραπευτής, χρειάζεται να είναι πολύ υπομονετικός, να βλέπει με ενδιαφέρον και κατανόηση τον πελάτη του και να έχει ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το πρόβλημα.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Λιμενικός

Περιγραφή: Ο λιμενικός εντάσσεται στα Σώματα Ασφαλείας και έχει ως καθήκον την αστυνόμευση των χωρικών υδάτων, την φύλαξη των ακτών, την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων της χώρας, τον έλεγχο των πλοίων και σκαφών, την εκπαίδευση στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού, τη διάσωση ναυαγών, την ασφάλεια των ταξιδιωτών και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Τα καθήκοντα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, διαφοροποιούνται με βάση κανονισμούς και ανάλογα με το βαθμό & τη συγκεκριμένη υπηρεσία όπου υπηρετούν. Οι παραπάνω δραστηριότητες διακρίνονται σε επιτελικές, αστυνομικές και υπαλληλικές. Ειδικότερα, οι λιμενικοί που στελεχώνουν τα περιπολικά σκάφη του σώματος περιπολούν στις ακτές και στα χωρικά ύδατα ελέγχοντας αν τα αλιευτικά σκάφη διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να ψαρεύουν νόμιμα. Διενεργούν ελέγχους στα σκάφη αναψυχής και στα εμπορικά πλοία στην περίπτωση που φανούν ύποπτα για διεξαγωγή λαθρεμπορίου, μεταφορά λαθρομεταναστών, παράνομη αλιεία. Επεμβαίνουν, αν προκληθεί ρύπανση στη θάλασσα. Αναλαμβάνουν την έρευνα  ναυαγίων και τη διάσωση των ναυαγών και συμβάλλουν στη διενέργεια θαλασσίων και αρχαιολογικών ερευνών.

Οι λιμενικοί που υπηρετούν στις ακτές ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, όπως με τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων του σώματος, την αστυνόμευση των λιμανιών, των ακτών και των τελωνείων, την ομαλή επιβίβαση, την ασφάλεια των επιβατών & οχημάτων στα πλοία, καθώς και την ακριβή αναχώρηση και ασφαλή προσέγγιση των πλοίων και  δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη ναυσιπλοΐα. Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για την εκτέλεση των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι ταχύπλοα, περιπολικά, ναυαγοσωστικά, απορρυπαντικά σκάφη, περιπολικά οχήματα και μοτοσικλέτες, αεροσκάφη - ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, οπλισμός, ραντάρ, ανιχνευτές ναρκωτικών και εκρηκτικών ουσιών.

Προϋποθέσεις άσκησης: Όλοι οι λιμενικοί είναι απαραίτητο να γνωρίζουν την αγγλική ή και άλλη ξένη γλώσσα, να μην έχουν υπερβεί συγκεκριμένα όρια ηλικίας και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Εκπαίδευση: Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημιακής ή πολυτεχνικής σχολής, ή έχουν πτυχίο από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Δίπλωμα Πλοιάρχου-Μηχανικού Γ΄ τάξεως) και στη συνέχεια εισάγονται στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών του Λ.Σ. Οι υποψήφιοι υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες για να εισαχθούν στο Σώμα απαιτείται να έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απολυτήριο στρατού. Η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, καθώς και το πτυχίο από Τ.Ε.Ι και Α.Ε.Ι, διευκολύνουν την εισαγωγή τους στις Σχολές Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, αφού η εισαγωγή γίνεται με μόρια. Οι σπουδές σε ναυτικά λύκεια, σε Τ.Ε.Ε, στην πληροφορική, τη μουσική και τα πτυχία ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών, δίνουν πρόσβαση σε ειδικές κατηγορίες υποψηφίων στις σχολές Δοκίμων Υ/Ξ -Λ/Φ. Τόσο για τους αξιωματικούς όσο και για τους υπαξιωματικούς ισχύει ότι πρέπει να αποφοιτήσουν επιτυχώς από τις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος και να ορκιστούν αξιωματικοί-υπαξιωματικοί ή λιμενοφύλακες και εφόσον επιθυμούν, και διαθέτουν τα προβλεπόμενα προσόντα, μπορούν να μετέχουν στους διαγωνισμούς για εισαγωγή στις ανώτερες σχολές υπαξιωματικών και αξιωματικών αντίστοιχα.

Σπουδαιότητα: Ο λιμενικός χρειάζεται να διαθέτει δυναμισμό, θάρρος στην αντιμετώπιση κινδύνων, πειθαρχία, ευσυνειδησία, υπομονή, κοινωνική δεξιότητα για την καθημερινή συνδιαλλαγή με διάφορα άτομα, ευαισθησία σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, αντοχή, καλή σωματική και φυσική κατάσταση. Απαιτούνται ακόμη, ικανότητες αντίληψης χώρου, διαίσθησης και πρόβλεψης καταστάσεων, επιδεξιότητα στη χρήση εξοπλισμού και μηχανών και τεχνικές γνώσεις.

Μέλλον: Η στελέχωση του λιμενικού σώματος είναι σταθερή και αναγκαία. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, ενώ προσφέρονται και νέες με την αύξηση των αρμοδιοτήτων των λιμενικών. Οι αμοιβές τους κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα, ενώ έχουν ορισμένες πρόσθετες απολαβές, όπως δωρεάν μετακίνηση με επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία εσωτερικού, ή επιδόματα για ορισμένες ειδικότητες του Λ.Σ., όπως είναι οι πυροτεχνουργοί, οι ειδικές δυνάμεις, το ιπτάμενο προσωπικό αεροσκαφών ή ελικοπτέρων.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος μπορούν να εργαστούν στα λιμεναρχεία, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στα προξενικά λιμεναρχεία στο εξωτερικό, ως προξενικοί λιμενάρχες ή υπολιμενάρχες, για την εξυπηρέτηση-έλεγχο των πλοίων με ελληνική σημαία και των Ελλήνων ναυτικών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο λιμενικός εργάζεται είτε ατομικά, είτε ομαδικά, ανάλογα με τα καθήκοντα που του ανατίθενται από τους ανωτέρους του. Συχνά η δουλειά του χαρακτηρίζεται από άγχος εξαιτίας των πολλών καθηκόντων. Ανάλογα με τη φύση και το είδος της αποστολής τους, εργάζονται με βάρδιες σε γραφεία με καλές συνθήκες, ή σε ανοιχτούς χώρους, όπου αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων των περιπτώσεων, ή των καιρικών συνθηκών. Ακολουθούν τυπικό ωράριο εργασίας, αλλά συχνά υπάρχει υπερωριακή απασχόληση κατά τις αργίες, ή τις περιόδους όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση. Για ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τα πληρώματα των σκαφών, αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Λ.Σ., οι ώρες εργασίας ρυθμίζονται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες τόσο για την επιτυχή διεκπεραίωση των καθηκόντων των λιμενικών, όσο και για την συμμετοχή των βαθμοφόρων σε αποστολές, σεμινάρια, μετεκπαιδεύσεις που μετατίθενται υποχρεωτικά, μετά τη συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου παραμονής σε κάθε υπηρεσία. Η δράση παρανόμων στα λιμάνια και στους θαλάσσιους χώρους, καθώς και οι κακές καιρικές συνθήκες, δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες & κινδύνους για τα στελέχη που περιπολούν.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Μεταπτυχιακά, Σπουδές, Διάφορα

Το mymaster.gr αποτελεί το πρώτο ελληνικό site που συγκεντρώνει στη βάση του χιλιάδες ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα από όλους του επιστημονικούς κλάδους.
http://mymaster.gr/

Σεμινάρια, Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά, ΙΕΚ
http://www.semifind.gr/Spoudes/
 
Δικαιολογητικά για την αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής
http://www.hri.org/info/help/dikatsa1.html

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας 
http://academicid.minedu.gov.gr/

Νέα, Εκπαίδευση, Υλικό
http://www.mathima.gr/

Ιδιωτικά Σχολεία, Πανελλήνιες
http://www.eduadvisor.gr/

Πληροφορίες για όλα τα θέματα γύρω από το φοιτητή
http://www.eimaifoititis.gr/

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Τ.Ε.Ι.

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
http://www.teiion.gr/

Τ.Ε.Ι. Αθήνας
http://www.teiath.gr/

Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
http://www.teithe.gr/

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας
http://www.teikoz.gr/

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου
http://www.teiep.gr/index.php

Τ.Ε.Ι. Καβάλας
http://www.teikav.edu.gr/teikav/

Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας
http://www.teikal.gr/

Τ.Ε.Ι. Κρήτης
http://www.teicrete.gr/tei/el/index.php
Τ.Ε.Ι. Λαμίας
http://www.teilam.gr/

Τ.Ε.Ι. Λάρισας
http://www.teilar.gr/

Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
http://www.teimes.gr/wwwgr/

Τ.Ε.Ι. Πάτρας
http://www.teipat.gr/

Τ.Ε.Ι. Πειραιά
http://www.teipir.gr/

Τ.Ε.Ι. Σερρών
http://www.teiser.gr/

Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας
http://www.teihal.gr/
 

Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Α.Ε.Ι.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
http://www.ionio.gr/central/

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
http://www.ntua.gr/

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
http://www.uoa.gr/

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
http://www.auth.gr/

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
http://www.duth.gr/

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
http://www.aegean.gr/

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
http://www.uoi.gr/gr/

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
http://www.uowm.gr/

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
http://www.uom.gr/index.php

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
http://www.uth.gr/

Πανεπιστήμιο Πατρών
http://www.upatras.gr/

Πανεπιστήμιο Κρήτης
http://www.uoc.gr/

Πάντειο Πανεπιστήμιο
http://www.panteion.gr/

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κριτικός Τέχνης

Περιγραφή: Είναι το άτομο που αναλύει και αξιολογεί βιβλία, άρθρα, ποιητικές συλλογές, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Στόχος του είναι να εξετάσει αναλυτικά και να παρουσιάσει τις πτυχές ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ποιήματος, κινηματογραφικού έργου, μουσικής σύνθεσης, θεατρικής παράστασης ή τηλεοπτικής παραγωγής. Για να πετύχει το στόχο του, ενημερώνεται ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντός του, παρακολουθεί ταινίες και ενημερωτικές εκπομπές, πηγαίνει στο θέατρο, διαβάζει βιβλία, εντοπίζει συγκεντρώνει και ερευνά το πληροφοριακό υλικό για την πολύπλευρη εξέταση του θέματός του, τόσο από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία υπηρεσιών, οργανισμών, μουσείων, όσο και με προσωπικές συνεντεύξεις.

Εκπαίδευση:  Μπορεί να είναι απόφοιτος μιας Σχολής Πολιτικών, Κοινωνικών ή Οικονομικών Επιστημών, ή μιας Σχολής Καλών Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικής, ή ενός τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σχετικές γνώσεις μπορούν να αποκτηθούν από αντίστοιχα Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Ο κριτικός θα πρέπει να έχει ευαισθησία, ερευνητικό και αναλυτικό πνεύμα, δημιουργική και κριτική σκέψη, ευρύτητα ιδεών, χαρακτηριστικό και προσωπικό εκφραστικό ύφος και αυθεντικές απόψεις. Θα πρέπει να διαθέτει ικανότητα να πείθει, καθώς και γλωσσική ικανότητα τόσο στον προφορικό, όσο και στο γραπτό λόγο. Θα πρέπει επίσης να έχει οργανωτικές ικανότητες για να μπορεί να καθορίζει προτεραιότητες.

Μέλλον: Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων κριτικών και διαρκώς αναπτύσσονται νέες ανάγκες επομένως, οι προοπτικές απασχόλησης όσων ασκούν αυτό το επάγγελμα είναι θετικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας και να συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπου δημοσιεύει τις κριτικές του.

Επαγγελματικές συνθήκες:  Απαραίτητες είναι οι ανταλλαγές απόψεων με εμπειρογνώμονες ή άλλα άτομα σχετικά με το εξεταζόμενο θέμα, πράγμα που προϋποθέτει κοινωνικότητα. Πολλές φορές, αν υπάρχει πίεση χρόνου για την παράδοση ενός άρθρου, ο κριτικός είναι δυνατό να δουλεύει σε συνεχές ωράριο, από το πρωί ως αργά το βράδυ, μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου. Αυτό απαιτεί πολύωρη πνευματική συγκέντρωση. Συχνά, πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εσωτερικό, αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό, εάν το θέμα που ερευνάται παρουσιάζεται σε άλλη χώρα. Απαραίτητες επίσης είναι οι συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις-φεστιβάλ. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί ενεργητικότητα και μεγάλη πνευματική δραστηριότητα. Συνήθως ο επαγγελματίας εργάζεται σε δικό του χώρο, αλλά αν είναι κριτικός που δουλεύει ως μισθωτός σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, παραμένει πολλές ώρες μέσα στο studio ή το γραφείο.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ιχθυοκαλλιεργητής

Περιγραφή: Ο ιχθυοκαλλιεργητής ασχολείται με την προστασία, τη σωστή εκμετάλλευση και την αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών στις λίμνες, στις λιμνοθάλασσες, στα ποτάμια και στα ιχθυοτροφεία, μελετά τις συνήθειες των ψαριών ή των άλλων υδρόβιων οργανισμών, τις κινήσεις τους, την τροφή τους, τον τρόπο γονιμοποίησης, τους εχθρούς τους και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα τεχνητό περιβάλλον όσο το δυνατό πιο κοντινό  με το φυσικό, για την εκτροφή τους. Αναλυτικότερα, συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του υδρόβιου κόσμου και στην προστασία του περιβάλλοντος, φροντίζει ώστε η αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών (ψάρια, γαρίδες, μύδια, χέλια, στρείδια), να οδηγεί σε προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλού κόστους. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, αναλύει και μελετά τις βιολογικές συνθήκες του νερού και του εδάφους και με βάση τα στοιχεία που συλλέγει, εφαρμόζει τις ανάλογες τεχνικές.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής του Γεωργικού Πανεπιστημίου, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικής της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Παραγωγής και του τμήματος της συγκεκριμένης ειδικότητας των Τ.Ε.Ι.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του, να διαθέτει αντίληψη, προσοχή και ακρίβεια στην εργασία του, συνδυαστική ικανότητα και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Χρειάζεται επίσης να διαθέτει τεχνική επιδεξιότητα στις κατασκευές και στη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Μέλλον: Αν & η σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας εμφανίζεται αρκετά προβληματική, το επάγγελμα φαίνεται να έχει καλές προοπτικές στο μέλλον. Η σταδιακή εμφάνιση νέων μονάδων και το ζωηρό ενδιαφέρον των Κοινοτικών Διαρθρωτικών Ταμείων για επιδοτήσεις υδατοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων, δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές. Παράλληλα, ο περιορισμός της φυσικής αλιείας έχει δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες για παραγωγή ψαριών και άλλων θαλασσινών τροφών. Οι αποδοχές του επιχειρηματία ιχθυοκαλλιεργητή είναι υψηλές.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται ως υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας,
στις υπηρεσίες Αλιείας και Εποπτείας, στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε συνεταιριστικές
επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και επεξεργασίας - τυποποίησης των προϊόντων τους. Επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας - μελετητής διατηρώντας δική του επιχείρηση, ή ως υπάλληλος σε αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στο ύπαιθρο, κοντά σε ποτάμια, λίμνες ή λιμνοθάλασσες, σε θαλάσσιες μονάδες, στο γραφείο για τη σύνταξη των μελετών, ή στο εργαστήριο για την επεξεργασία των δειγμάτων. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει, όπου κι αν εργάζεται, θεωρούνται καλές & δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Για τους ιχθυοκαλλιεργητές υπάρχουν επιδοτήσεις πάγιων εγκαταστάσεων και επιδόματα διάφορων τεχνικών & εμπορικών προγραμμάτων.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο Συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα αυτό είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.


Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ιατρικός επισκέπτης

Περιγραφή: Ο ιατρικός επισκέπτης είναι υπάλληλος φαρμακευτικής βιομηχανίας ή εταιρείας που επισκέπτεται γιατρούς, οδοντογιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές, νοσοκομεία & κέντρα υγείας, για την ενημέρωση/προώθηση των προϊόντων της εταιρείας & τη σύναψη συμβολαίων. Έργο του είναι η ενημέρωση των ιατρών, για τα καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και την υπενθύμιση για τη χορήγηση και τη δράση των παλαιοτέρων σκευασμάτων. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι διαφημιστικά έντυπα τα οποία παρέχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες, στα οποία αναγράφονται σημαντικά στοιχεία του σκευάσματος, αποτελέσματα κλινικών μελετών, καθώς επίσης και δείγματα σκευασμάτων. Η επιτυχής άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί τακτική εκπαίδευση και ενημέρωση σε ιατρικά και φαρμακευτικά θέματα, αλλά και υλοποίηση συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.

Εκπαίδευση:  Απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που παρέχεται από τον οικείο
επαγγελματικό σύλλογο. Προτιμούνται τα άτομα που έχουν γενικά κάποιο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή δίπλωμα από ανώτερη σχολή, ή εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, ή κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα που σχετίζονται με τον υγειονομικό τομέα. Η προϋπηρεσία είναι επιθυμητή, όχι όμως και απαραίτητη.

Σπουδαιότητα: Ο ιατρικός επισκέπτης πρέπει να διαθέτει όλα τα προσόντα ενός καλού ειδικού πωλήσεων. Χρειάζεται να είναι δυναμικός, να έχει ευχάριστη προσωπικότητα, ευχέρεια στην επικοινωνία, πειθώ και καλούς τρόπους.

Μέλλον: Γενικά η ζήτηση για ιατρικούς επισκέπτες είναι μεγάλη, γιατί οι περισσότεροι δεν παραμένουν πολλά χρόνια στο επάγγελμα. Πρόκειται για οικονομικά προσοδοφόρο επάγγελμα που προσδίδει κύρος στον εργαζόμενο. Οι μηνιαίες αποδοχές, μετά από πενταετή άσκηση του επαγγέλματος, είναι αρκετά υψηλές, ενώ υπάρχουν οικονομικά επιδόματα καθώς και ποσοστά επί των πωλήσεων σκευασμάτων. Πολλές επιχειρήσεις παρέχουν επιπλέον ειδικά προνόμια για να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους, όπως αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ταξίδια στο εξωτερικό, δώρα, κλπ.

Επαγγελματικές συνθήκες: Αναλαμβάνει μια γεωγραφική περιοχή με συγκεκριμένο πελατολόγιο, την οποία επισκέπτεται με καθημερινές διαδρομές βάσει του προγράμματος επισκέψεων που καταρτίζει. Το ωράριο εργασίας είναι συνήθως διακεκομμένο με αρκετή συνήθως υπερωριακή απασχόληση κατά το ενδιάμεσο ή και στο τέλος του ωραρίου που όμως δεν είναι υποχρεωτική.
Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του το αναλώνει στις μετακινήσεις και επισκέψεις στους χώρους εργασίας των πελατών του, ενώ λιγότερο μέρος το περνά στα γραφεία της επιχείρησης που εργάζεται, για ενημέρωση, οδηγίες, απολογισμούς, κλπ. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός επισκέπτης είναι οι συχνές μετακινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι μεγάλες αποστάσεις, καθώς και οι δυσκολίες συνεργασίας με τους γιατρούς που είναι συνήθως απασχολημένοι και δεν του διαθέτουν εύκολα χρόνο για να κάνει την ενημέρωσή του.

Γενικά σχόλια: Ενδιαφέρον επάγγελμα για δυναμικούς και δραστήριους ανθρώπους, με ευχέρεια στο λόγο και άνεση στις επικοινωνίες, να γνωρίζει πολύ καλά τα προϊόντα της εταιρείας που προωθεί και να επισημαίνει τις δυνατότητές τους, τη χρησιμότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους, με κατάλληλα επιχειρήματα και πειστικό λόγο.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ηλεκτρονικός μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ

Περιγραφή: Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός & μηχανικός Η/Υ εγκαθιστά, συντηρεί και διαχειρίζεται δίκτυα υπολογιστών, συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών, ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, καθώς και συστήματα αυτομάτου ελέγχου. Αυτά τα συστήματα είναι πολύπλοκα για τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Για την εργασία του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή και διάφορα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης.

Εκπαίδευση: Για να ασκήσει το επάγγελμα πρέπει να έχει σπουδάσει στο τμήμα ηλεκτρολόγων - μηχανολόγων του Πολυτεχνείου ή των Τ.Ε.Ι. Σχετικές γνώσεις βοηθού μηχανικού, μπορούν να αποκτηθούν και μετά από σπουδές σε Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια χειρισμών, λόγω της συνεχούς επαφής με συσκευές και όργανα που τα διαπερνά το ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειάζεται να είναι οργανωτικός, συνεργάσιμος και πρακτικός στη δουλειά του, να έχει καλή τεχνική αντίληψη, ικανότητα αντίληψης του χώρου και επιδεξιότητα στα χέρια. Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του και να τις αξιοποιεί στην εργασία του.

Μέλλον: Λόγω της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας, οι προοπτικές απασχόλησης είναι καλές για το μέλλον, ειδικά για αυτούς που θα ασχοληθούν με την κατεύθυνση που έχει σχέση με τα υπολογιστικά συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να απασχοληθεί αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και σε οποιαδήποτε μορφής εταιρία πληροφορικής και μηχανογράφησης, ή οργανισμό και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του είναι αρκετά πολύπλοκη και περιλαμβάνει τους γνωστούς κινδύνους που το αντικείμενό τους έχει σχέση με τον ηλεκτρισμό. Είναι εργασία χειρωνακτική κυρίως σε κλειστό χώρο, εκτός αν η εγκατάσταση, συντήρηση ή επισκευή μηχανημάτων πρόκειται να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Η εργασία ασκείται ατομικά αλλά και ομαδικά, σε ωράρια που καθορίζονται από τον φορέα απασχόλησης αλλά και από την ιδιαιτερότητα της εργασίας που αναλαμβάνει.