Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ιχθυοκαλλιεργητής

Περιγραφή: Ο ιχθυοκαλλιεργητής ασχολείται με την προστασία, τη σωστή εκμετάλλευση και την αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών στις λίμνες, στις λιμνοθάλασσες, στα ποτάμια και στα ιχθυοτροφεία, μελετά τις συνήθειες των ψαριών ή των άλλων υδρόβιων οργανισμών, τις κινήσεις τους, την τροφή τους, τον τρόπο γονιμοποίησης, τους εχθρούς τους και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα τεχνητό περιβάλλον όσο το δυνατό πιο κοντινό  με το φυσικό, για την εκτροφή τους. Αναλυτικότερα, συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του υδρόβιου κόσμου και στην προστασία του περιβάλλοντος, φροντίζει ώστε η αναπαραγωγή των υδρόβιων οργανισμών (ψάρια, γαρίδες, μύδια, χέλια, στρείδια), να οδηγεί σε προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλού κόστους. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, αναλύει και μελετά τις βιολογικές συνθήκες του νερού και του εδάφους και με βάση τα στοιχεία που συλλέγει, εφαρμόζει τις ανάλογες τεχνικές.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής του Γεωργικού Πανεπιστημίου, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικής της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Παραγωγής και του τμήματος της συγκεκριμένης ειδικότητας των Τ.Ε.Ι.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του, να διαθέτει αντίληψη, προσοχή και ακρίβεια στην εργασία του, συνδυαστική ικανότητα και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Χρειάζεται επίσης να διαθέτει τεχνική επιδεξιότητα στις κατασκευές και στη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Μέλλον: Αν & η σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας εμφανίζεται αρκετά προβληματική, το επάγγελμα φαίνεται να έχει καλές προοπτικές στο μέλλον. Η σταδιακή εμφάνιση νέων μονάδων και το ζωηρό ενδιαφέρον των Κοινοτικών Διαρθρωτικών Ταμείων για επιδοτήσεις υδατοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων, δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές. Παράλληλα, ο περιορισμός της φυσικής αλιείας έχει δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες για παραγωγή ψαριών και άλλων θαλασσινών τροφών. Οι αποδοχές του επιχειρηματία ιχθυοκαλλιεργητή είναι υψηλές.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται ως υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας,
στις υπηρεσίες Αλιείας και Εποπτείας, στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε συνεταιριστικές
επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και επεξεργασίας - τυποποίησης των προϊόντων τους. Επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας - μελετητής διατηρώντας δική του επιχείρηση, ή ως υπάλληλος σε αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στο ύπαιθρο, κοντά σε ποτάμια, λίμνες ή λιμνοθάλασσες, σε θαλάσσιες μονάδες, στο γραφείο για τη σύνταξη των μελετών, ή στο εργαστήριο για την επεξεργασία των δειγμάτων. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει, όπου κι αν εργάζεται, θεωρούνται καλές & δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Για τους ιχθυοκαλλιεργητές υπάρχουν επιδοτήσεις πάγιων εγκαταστάσεων και επιδόματα διάφορων τεχνικών & εμπορικών προγραμμάτων.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο Συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα αυτό είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου