Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ηλεκτρονικός μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ

Περιγραφή: Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός & μηχανικός Η/Υ εγκαθιστά, συντηρεί και διαχειρίζεται δίκτυα υπολογιστών, συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών, ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, καθώς και συστήματα αυτομάτου ελέγχου. Αυτά τα συστήματα είναι πολύπλοκα για τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Για την εργασία του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή και διάφορα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης.

Εκπαίδευση: Για να ασκήσει το επάγγελμα πρέπει να έχει σπουδάσει στο τμήμα ηλεκτρολόγων - μηχανολόγων του Πολυτεχνείου ή των Τ.Ε.Ι. Σχετικές γνώσεις βοηθού μηχανικού, μπορούν να αποκτηθούν και μετά από σπουδές σε Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια χειρισμών, λόγω της συνεχούς επαφής με συσκευές και όργανα που τα διαπερνά το ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειάζεται να είναι οργανωτικός, συνεργάσιμος και πρακτικός στη δουλειά του, να έχει καλή τεχνική αντίληψη, ικανότητα αντίληψης του χώρου και επιδεξιότητα στα χέρια. Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του και να τις αξιοποιεί στην εργασία του.

Μέλλον: Λόγω της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας, οι προοπτικές απασχόλησης είναι καλές για το μέλλον, ειδικά για αυτούς που θα ασχοληθούν με την κατεύθυνση που έχει σχέση με τα υπολογιστικά συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να απασχοληθεί αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και σε οποιαδήποτε μορφής εταιρία πληροφορικής και μηχανογράφησης, ή οργανισμό και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του είναι αρκετά πολύπλοκη και περιλαμβάνει τους γνωστούς κινδύνους που το αντικείμενό τους έχει σχέση με τον ηλεκτρισμό. Είναι εργασία χειρωνακτική κυρίως σε κλειστό χώρο, εκτός αν η εγκατάσταση, συντήρηση ή επισκευή μηχανημάτων πρόκειται να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Η εργασία ασκείται ατομικά αλλά και ομαδικά, σε ωράρια που καθορίζονται από τον φορέα απασχόλησης αλλά και από την ιδιαιτερότητα της εργασίας που αναλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου