Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ιατρικός επισκέπτης

Περιγραφή: Ο ιατρικός επισκέπτης είναι υπάλληλος φαρμακευτικής βιομηχανίας ή εταιρείας που επισκέπτεται γιατρούς, οδοντογιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές, νοσοκομεία & κέντρα υγείας, για την ενημέρωση/προώθηση των προϊόντων της εταιρείας & τη σύναψη συμβολαίων. Έργο του είναι η ενημέρωση των ιατρών, για τα καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και την υπενθύμιση για τη χορήγηση και τη δράση των παλαιοτέρων σκευασμάτων. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι διαφημιστικά έντυπα τα οποία παρέχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες, στα οποία αναγράφονται σημαντικά στοιχεία του σκευάσματος, αποτελέσματα κλινικών μελετών, καθώς επίσης και δείγματα σκευασμάτων. Η επιτυχής άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί τακτική εκπαίδευση και ενημέρωση σε ιατρικά και φαρμακευτικά θέματα, αλλά και υλοποίηση συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.

Εκπαίδευση:  Απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που παρέχεται από τον οικείο
επαγγελματικό σύλλογο. Προτιμούνται τα άτομα που έχουν γενικά κάποιο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή δίπλωμα από ανώτερη σχολή, ή εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, ή κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα που σχετίζονται με τον υγειονομικό τομέα. Η προϋπηρεσία είναι επιθυμητή, όχι όμως και απαραίτητη.

Σπουδαιότητα: Ο ιατρικός επισκέπτης πρέπει να διαθέτει όλα τα προσόντα ενός καλού ειδικού πωλήσεων. Χρειάζεται να είναι δυναμικός, να έχει ευχάριστη προσωπικότητα, ευχέρεια στην επικοινωνία, πειθώ και καλούς τρόπους.

Μέλλον: Γενικά η ζήτηση για ιατρικούς επισκέπτες είναι μεγάλη, γιατί οι περισσότεροι δεν παραμένουν πολλά χρόνια στο επάγγελμα. Πρόκειται για οικονομικά προσοδοφόρο επάγγελμα που προσδίδει κύρος στον εργαζόμενο. Οι μηνιαίες αποδοχές, μετά από πενταετή άσκηση του επαγγέλματος, είναι αρκετά υψηλές, ενώ υπάρχουν οικονομικά επιδόματα καθώς και ποσοστά επί των πωλήσεων σκευασμάτων. Πολλές επιχειρήσεις παρέχουν επιπλέον ειδικά προνόμια για να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους, όπως αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ταξίδια στο εξωτερικό, δώρα, κλπ.

Επαγγελματικές συνθήκες: Αναλαμβάνει μια γεωγραφική περιοχή με συγκεκριμένο πελατολόγιο, την οποία επισκέπτεται με καθημερινές διαδρομές βάσει του προγράμματος επισκέψεων που καταρτίζει. Το ωράριο εργασίας είναι συνήθως διακεκομμένο με αρκετή συνήθως υπερωριακή απασχόληση κατά το ενδιάμεσο ή και στο τέλος του ωραρίου που όμως δεν είναι υποχρεωτική.
Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του το αναλώνει στις μετακινήσεις και επισκέψεις στους χώρους εργασίας των πελατών του, ενώ λιγότερο μέρος το περνά στα γραφεία της επιχείρησης που εργάζεται, για ενημέρωση, οδηγίες, απολογισμούς, κλπ. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός επισκέπτης είναι οι συχνές μετακινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι μεγάλες αποστάσεις, καθώς και οι δυσκολίες συνεργασίας με τους γιατρούς που είναι συνήθως απασχολημένοι και δεν του διαθέτουν εύκολα χρόνο για να κάνει την ενημέρωσή του.

Γενικά σχόλια: Ενδιαφέρον επάγγελμα για δυναμικούς και δραστήριους ανθρώπους, με ευχέρεια στο λόγο και άνεση στις επικοινωνίες, να γνωρίζει πολύ καλά τα προϊόντα της εταιρείας που προωθεί και να επισημαίνει τις δυνατότητές τους, τη χρησιμότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους, με κατάλληλα επιχειρήματα και πειστικό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου