Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Λογοθεραπευτής

Περιγραφή: Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την εκτίμηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του λόγου, της φωνής και της ομιλίας. Το επάγγελμα αυτό σχετίζεται στενά με εκείνο του γιατρού, του εκπαιδευτικού και του ψυχολόγου και περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων όπως, διάγνωση των διαταραχών λόγου, ομιλίας και φωνής, ανταλλαγή απόψεων με άλλους συναδέλφους ή τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας για την εκτίμηση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, οργάνωση του προγράμματος θεραπείας, εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος και καταγραφή της προόδου του ασθενούς. Επίσης περιλαμβάνει την ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων ή/και άλλων συγγενών γύρω από τον κατάλληλο χειρισμό μιας διαταραχής, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και να συμβάλουν στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Προϋποθέσεις άσκησης: Μέχρι τώρα δεν χορηγείται άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κανείς λογοθεραπευτής, χρειάζεται να έχει πτυχίο του τμήματος λογοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. και επειδή απαιτεί να έχει ένα καλό υπόβαθρο θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής κατάρτισης, οι πτυχιούχοι συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σπουδαιότητα: Ο λογοθεραπευτής, για να βοηθήσει τους ασθενείς του, χρειάζεται να έχει ο ίδιος καλή άρθρωση, καθαρή ομιλία, κοινωνική επιδεξιότητα & ικανότητα επικοινωνίας. Επειδή το επάγγελμά του είναι απαιτητικό, πρέπει να είναι ευαίσθητος, υπομονετικός και επίμονος, όταν το περιστατικό έχει αργή εξέλιξη. Η εγκαρδιότητα του καθώς και η θετική και ενθαρρυντική προς τον πάσχοντα συμπεριφορά του, διευκολύνουν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα τους, επιταχύνοντας έτσι την πρόοδο του ασθενή. Ακόμα, πρέπει να είναι αποφασιστικός, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να διαθέτει οργανωτικές δεξιότητες και τη διάθεση να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Μέλλον: Το επάγγελμα είναι σχετικά νέο στην Ελλάδα και όσοι το ασκούν εξακολουθούν να έχουν καλές προοπτικές και σταθερότητα απασχόλησης. Οι αποδοχές του μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, αλλά γενικά θεωρείται ικανοποιητικά αμειβόμενος.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ή σε νοσοκομεία, ιδρύματα για παιδιά και ενήλικες, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα πρώιμης παρέμβασης και ψυχικής υγιεινής, θεατρικούς οργανισμούς και Μ.Μ.Ε. Ο λογοθεραπευτής, εργάζεται μέσα σε γραφείο ή άλλο κλειστό χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των πελατών του, υγιεινό και ευπρεπή.

Επαγγελματικές συνθήκες: Στην αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου, συναντά δυσκολίες & ιδιαιτερότητες, έχει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα & έρχεται αντιμέτωπος με την κούραση σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η παρέμβασή του γίνεται είτε σε ατομικό επίπεδο (παρακολουθεί τον ασθενή μόνο του κάθε φορά), είτε ομαδικό (παρακολουθεί ομάδα ασθενών με τις ίδιες ή παρόμοιες διαταραχές). Στην ομαδική θεραπεία ανταλλάσσει απόψεις με επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων, ακούει τις απόψεις τους και αποφασίζουν μαζί για τον τρόπο παρέμβασης σε δύσκολες περιπτώσεις.

Γενικά σχόλια: Η λογοθεραπεία, μια νέα ειδικότητα που κινείται ανάμεσα στη ψυχολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν προβλήματα ομιλίας, λόγου και φωνής. Ο λογοθεραπευτής, χρειάζεται να είναι πολύ υπομονετικός, να βλέπει με ενδιαφέρον και κατανόηση τον πελάτη του και να έχει ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου