Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Μολόχα"


Μολόχα

Άλλες ονομασίες: Μουλούχα, αμπελόχα
Οικογένεια: Malvaceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιούμε τα άνθη τα φύλλα ακόμα και τις ρίζες της. Τα φύλλα της μολόχας δίνουν το κατάπλασμα για εξωτερικούς όγκους. Η μολόχα έχει μαλακτική δράση, μαλακώνει τους κάλους των ποδιών, ενώ πιστεύεται ότι ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια. Καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα. Ο χυμός μολόχας ανακατεμένος με λίγο ελαιόλαδο, θεραπεύει-ανακουφίζει τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας. Όπως και η ρίζα της μολόχας μαζί με κερί, μέλι και λάδι γίνετε πολύ καλή αλοιφή για σπυριά και κάλλους. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.


Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Μάραθος"


Μάραθος

Άλλες ονομασίες: Μάλαθρο, φινόκιο
Οικογένεια: Apiaceae

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης.
Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκες σαλάτες και σάλτσες.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Λάπαθο"


Λάπαθο

Άλλες ονομασίες: Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα, αγριοσέσκλο
Οικογένεια: Polygonaceae

Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 50 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Έχει εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροΐδες, αναιμία, δυσεντερία, ίκτερο, ή φυματίωση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, μαγειρεύονται βραστά μόνα τους ή με κρέας και χρησιμοποιούνται κυρίως στις χορτόπιτες.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Καρότο άγριο"





Καρότο άγριο

Άλλες ονομασίες: Δαυκί, παστινάκα, χαβούζι, σταφυλινάκι
Οικογένεια: Apiaceae

Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Φυτρώνει παντού και είναι εξ απλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και του ήμερου (είναι και αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα (μυρίζουν περίπου σαν τον μαϊντανό). Τρώγεται και η ρίζα του, αλλά είναι πιο σκληρή και μικρή από του ήρεμου καρότου.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Καυκαλήθρα"



Καυκαλήθρα

Άλλες ονομασίες: Μοσχολάχανο, καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα
Οικογένεια: Apiaceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.