Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Φαγώσιμα Χόρτα της Ελλάδας "Μολόχα"


Μολόχα

Άλλες ονομασίες: Μουλούχα, αμπελόχα
Οικογένεια: Malvaceae

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιούμε τα άνθη τα φύλλα ακόμα και τις ρίζες της. Τα φύλλα της μολόχας δίνουν το κατάπλασμα για εξωτερικούς όγκους. Η μολόχα έχει μαλακτική δράση, μαλακώνει τους κάλους των ποδιών, ενώ πιστεύεται ότι ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια. Καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα. Ο χυμός μολόχας ανακατεμένος με λίγο ελαιόλαδο, θεραπεύει-ανακουφίζει τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας. Όπως και η ρίζα της μολόχας μαζί με κερί, μέλι και λάδι γίνετε πολύ καλή αλοιφή για σπυριά και κάλλους. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου