Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Επόπτης Δημόσιας Υγείας

Περιγραφή: Έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της υγιεινής και της καταλληλότητας τροφίμων, ποτών, και χώρων σε επαγγελματικούς χώρους. Ειδικότερα ασκεί υγειονομικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, εργασιακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα και παρέχει υπηρεσίες στους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης περιλαμβάνουν αυτοψίες και διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διεξαγωγή απολυμάνσεων, μυοκτονιών και απεντομώσεων, σύνταξη σχετικών εκθέσεων για κάθε είδους επιχειρήσεις, διεξαγωγή δειγματοληψιών για μικροβιολογική - χημική ανάλυση νερών, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας και τη δραστηριοποίηση στον τομέα πωλήσεων προϊόντων δημόσιας υγείας. Χρησιμοποιεί σύγχρονα μηχανήματα αυτοματισμού γραφείου, κλιβάνους αποστείρωσης για τις φιάλες δειγματοληψίας, ψεκαστήρες και δεξαμενή με κομπρεσέρ εκτοξευτή.

Νομοθετική κατοχύρωση: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του επόπτη δημόσιας υγείας ορίζονται από την υγειονομική νομοθεσία, τα δε επαγγελματικά του δικαιώματα προσδιορίζονται από το Π.Δ. 83/1989.

Εκπαίδευση: Απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, αφενός πρακτική εξάσκηση έξι μηνών (σε νοσοκομεία ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας) και αφετέρου επιτυχείς εξετάσεις στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η λήψη σχετικού πτυχίου από Τ.Ε.Ι., ή από πανεπιστήμιο αλλοδαπής. Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό δεν κρίνεται απαραίτητη.

Σπουδαιότητα: Είναι ένα επάγγελμα με άμεση κοινωνική προσφορά και ευθύνη, υψηλό αίσθημα ευθύνης, καλή αντίληψη, ευαισθησία και σχολαστικότητα πάνω σε θέματα υγιεινής, ευσυνειδησία, ανιδιοτέλεια, δυναμισμό, συνέπεια και ήθος. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου και επικοινωνιακές δεξιότητες για τις καθημερινές συνδιαλλαγές με τον κόσμο.

Μέλλον: Η αγορά εργασίας είναι αρκετά περιορισμένη. Η απορρόφηση των πτυχιούχων δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, αν και στο δημόσιο υπάρχουν αρκετές κενές οργανικές θέσεις. Οι μηνιαίες αμοιβές στο δημόσιο κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές είναι υψηλές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται κυρίως στο δημόσιο, επιχειρήσεις και καταστήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες δημόσιας υγείας του κοινωνικού συνόλου, νοσοκομεία, σχολεία, στρατώνες και συγκροτήματα κατοικιών, αθλητικά κέντρα, σε Υπουργεία, Νομαρχίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου