Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελβετική Κυβέρνηση

Εάν και η ίδια η Ελβετία είναι σε «καλή κατάσταση» σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από εγχώριες και ξένες πολιτικές προκλήσεις - πολύ περισσότερες από ότι στο παρελθόν. Παρά το διαφορετικό τους υπόβαθρο, τις πολιτικές και κοινωνικές απόψεις, τα επτά μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος φαίνεται να είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα και να ψάξουν για καλές λύσεις.
Όλοι βλέπουν την εργασία τους ως κοινή ευθύνη, είτε πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες, Γαλλόφωνοι, Ιταλόφωνοι ή Γερμανόφωνοι, αριστεροί ή δεξιοί, τα σημερινά μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (2FDP, 2SP, 1SVP, 1BDP, 1CVP) έχουν συσσωρεύσει 435 χρόνια εμπειρίας ζωής για να εργασθούν προς την εξασφάλιση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ρόλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου

Δεδομένου ότι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της χώρας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης πρέπει συνεχώς:
  • να εκτιμήσει την κατάσταση που προκύπτει από τις εξελίξεις στο κράτος και την κοινωνία και από τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό
  • να καθορίσουν τους θεμελιώδεις στόχους της κρατικής δράσης και τον καθορισμό των πόρων που απαιτούνται για την επίτευξή τους
  • σχέδιο που θα συντονίζει την κυβερνητική πολιτική και επίσης να διασφαλίσει την εφαρμογή της
  • να εκπροσωπεί την Ελβετική Συνομοσπονδία και στο εξωτερικό. 
Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα πρέπει τακτικά και συστηματικά να ελέγχει τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Διοίκησης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, η νομιμότητα και η πρακτικότητα των δραστηριοτήτων της. 
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο λαμβάνει επίσης μέρος στη νομοθετική διαδικασία:
  • να οδηγεί τις προκαταρκτικές διαδικασίες της νομοθεσίας
  • την υποβολή ομοσπονδιακών πράξεων και διαταγμάτων στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση
  • την θέσπιση διαταγμάτων στο μέτρο που το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο να το πράξει και τέλος συντάσσει τον προϋπολογισμό και τους λογαριασμούς του κράτους.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο συνεδριάζει συνήθως για μία τακτική συνεδρίαση κάθε εβδομάδα και λαμβάνει αποφάσεις για περίπου 2000-2500 υποθέσεις κάθε χρόνο. Εκτός από τις έκτακτες συνεδριάσεις, οι οποίες συγκαλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και όταν παραστεί ανάγκη, μια σειρά από ειδικές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται επίσης κάθε χρόνο, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην εξέταση των ιδιαίτερα πολύπλοκων και σημαντικών θεμάτων.
Οι συνεδρίες του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου γίνονται υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας ή σε περίπτωση απουσίας του από τον Αντιπρόεδρο. Οι υπηρεσίες και η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία καταρτίζουν την ημερήσια διάταξη, αλλά εκείνο το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις ως συλλογικό όργανο είναι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και κάθε μέλος του έχει μία ψήφο. Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος έχει το δικαίωμα να προτείνει κινήσεις και να μιλήσει, αλλά δεν έχει καμία ψηφοφορία. Κάθε ομοσπονδιακός σύμβουλος έχει ίσα δικαιώματα ως μέλος του συλλογικού οργάνου.
Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προεδρεύει στις συνεδριάσεις, αλλά δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από τα άλλα μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, κατά κανόνα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφεύγει να θέσει τα θέματα σε ψηφοφορία, καθώς είναι συνήθως σαφές από τη συζήτηση ποια είναι η άποψη της πλειοψηφίας και μόλις ληφθεί απόφαση πρέπει να παραμείνουν ομόφωνοι όταν παρουσιάζεται στο κοινό ακόμη και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσωπική τους άποψη ή τη θέση του κόμματός τους.
Στην κουλτούρα της Ελβετίας οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι μόνο από την πλειοψηφία αλλά και από τη μειοψηφία. Οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται με συναίνεση και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τα διάφορα κόμματα και τις γλωσσικές περιοχές που περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Τα επτά μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου ανήκουν σε πέντε διαφορετικά κόμματα και τα περισσότερα προέρχονται από τα Γερμανόφωνα και Γαλλόφωνα καντόνια της Ελβετίας. Η πρώτη φορά που εξελέγη γυναίκα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ήταν το 1984. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου