Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ανακλύκλωση στα σχολεία

  • Τα σχολεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εκπαίδευση των μαθητών και των αποφάσεων του αύριο. Με τη συμμετοχή των μαθητών στη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από το σχολείο μπορεί να τους δώσουμε μια ευρύτερη προοπτική και ένα προβληματισμό σχετικά με τις ευθύνες τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Η εκπαίδευση παρέχει ένα πλαίσιο για τους μαθητές να αποκτούν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, κατανόησης και ικανοτήτων. Η ανάληψη δράσης σχετικά με τα απόβλητα εξασφαλίζει ένα εξαιρετικό τρόπο, ότι σαν διδασκαλία δεν είναι μόνο κάτι που παραδίδεται στην τάξη, αλλά πηγαίνει πέρα από αυτό.
  • Η εκπαίδευση προετοιμάζει τους μαθητές για τις ευκαιρίες, π.χ. μιας επίσκεψης σε ένα βιομηχανικό χώρο ανακύκλωσης προϊόντων, να έχουν απόψεις και γενικά να είναι ενήμεροι μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων.
  • Η εκμάθηση σχετικά με τη χρήση των αποβλήτων και βιώσιμων πόρων σχετίζεται στενά με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη.
  • Η ανάληψη δράσης σχετικά με τα απόβλητα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης σχετικά με ποιους  τρόπους μπορούν να εφαρμόζουν στο σχολείο για να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα. Λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι διαχειριστές, οι τοπικές αρχές, οι πολιτικοί και ο Δήμος θα πρέπει να εργαστούν από κοινού.
  • Για παράδειγμα τα σχολεία μπορεί να συνεργαστούν με επιχειρήσεις ανακύκλωσης προϊόντων, ώστε να ενισχύσει το προφίλ του σχολείου στα μάτια της τοπικής Κοινότητας.
Επαναχρησιμοποίηση
  • Είναι φυσικό, το κύριο υλικό που πετάμε στα σχολεία, είναι το χαρτί. Επικοινωνήστε με τους αρμόδιους φορείς και ζητήστε να σας παρέχουν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Στη συνέχεια, να ορίσετε ένα σύστημα συλλογής χαρτιού από κάθε τάξη για τον Κάδο ανακύκλωσης στο τέλος της ημέρας ή εβδομάδας. 
Διασκέδαση
  • Ένας άλλος τρόπος για τα παιδιά του δημοτικού είναι να έχουν ελεύθερη μια ημέρα από τα μαθήματα του σχολείου κάθε 2-3 μήνες. Οι κάτοικοι του Δήμου θα ξέρουν πχ την ημερομηνία που θα έχουν τοποθετήσει έξω από τα σπίτια τους τα χαρτόνια, τις εφημερίδες και τα περιοδικά από την προηγούμενη ημέρα. Μαζί λοιπόν με τους υπαλλήλους του Δήμου θα τα περισυλλέξουν με ειδικά μικρά καροτσάκια από το εκάστοτε σπίτι μέχρι το container. Ποιο παιδί δεν θέλει να έχει μια ημέρα ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου