Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Κατηγορίες Ελαιολάδου

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου το οποίο παραλαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς με φυσικά μέσα που δεν προκαλούν αλλοιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.  Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και τέλειο άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς του οποίου η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8%.  

Παρθένο Ελαιόλαδο
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται έως 2%.

Ελαιόλαδο Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα και Παρθένα Ελαιόλαδα 
Μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή,
μοναδικό διακριτικό άρωμα ώριμων φρούτων και φρέσκιας ελιάς, χρώμα ανοικτό
κιτρινοπράσινο και οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1%.

Πυρηνέλαιο
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1%. Η παραλαβή του λαδιού από τον πυρήνα της ελιάς και ο εξευγενισμός του, γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες ελέγχου και έτσι διασφαλίζεται η άριστη ποιότητά του. Το Πυρηνέλαιο, έχει απαλή, ήπια γεύση. Θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αγουρέλαιο - Το Πρώτο Λάδι της Χρονιάς
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, έχει πλούσια,
φρουτώδη, πικάντικη οσμή αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση.
Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές.
Ελιές άγουρες, μαζεμένες με το χέρι και όχι από ραβδισμό ή πτώση. Λόγω της σπάνιας
«ιδιοσυγκρασίας» του, το αγουρέλαιο έχει και περιορισμένη διάρκεια ζωής μόλις 9 μήνες! 
Το Αγουρέλαιο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από τη φύση του συνδυάζει την ανώτερη γεύση 
με την υψηλή βιολογική αξία.

Ελαιόλαδα Βιολογικής Καλλιέργειας
Είναι το λάδι που προέρχεται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για
τις βιολογικές καλλιέργειες. Εκεί δεν έχουν θέση ούτε τα λιπάσματα, ούτε οι ψεκασμοί, ούτε
και κανένα είδος επεξεργασίας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τη διατήρησή του και την εμφιάλωση του ελαιόλαδου. Στην ετικέτα των βιολογικών προϊόντων πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως ο αριθμός έγκρισης και πιστοποίησης από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης όπως ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

Αρωματικά Ελαιόλαδα
Τα αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.
Αρωματίζουν ευχάριστα σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, ενώ αποτελούν το «απόλυτο» 
για αρτοσκευάσματα. Είναι πολύ εύκολα στην δημιουργία τους, ενώ υπάρχουν σε μεγάλη
ποικιλία και στο εμπόριο. 

Η παρασκευή τους: 
  1. Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με απαλή-ουδέτερη γεύση.
  2. Το τοποθετούμε σε καθαρά, στεγνά μπουκάλια.
  3. Βυθίζουμε μέσα του μπαχαρικά, βότανα, φυτά, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένα.
  4. Φυλάσσουμε τα μπουκάλια σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου