Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ειδικός ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπου


Περιγραφή: Αντικείμενο του ειδικού ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπων είναι η δημιουργία εντύπων για την προβολή προϊόντων ή υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως επεξεργασίας εικόνας, σχεδιασμού, στοιχειοθεσίας κειμένου και σελιδοποίησης. Επίσης αναλαμβάνει τη δημιουργία και την επιμέλεια της παραγωγής ποικίλων εντύπων όπως κάρτες, επιστολόχαρτα, φακέλους, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, εξώφυλλα, αφίσες και ηλεκτρονικές (web) σελίδες. Σε πρώτη φάση, δημιουργεί προσχέδια, ασπρόμαυρα ή έγχρωμα, που τελειοποιεί στη συνέχεια. Ακολουθεί η κατασκευή της τελικής μακέτας, οι προ εκτυπωτικές εργασίες (φιλμ, διαχωρισμοί χρωμάτων, μοντάζ), ενώ στο τελικό στάδιο επιμελείται την εκτύπωση. Η εργασία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εξαιτίας της ποικιλίας των θεμάτων και της δυνατότητας του επαγγελματία να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από το επάγγελμά του, η απόφαση ωστόσο για την παραγωγή και την κυκλοφορία ενός εντύπου, μπορεί να είναι τόσο ατομική όσο και συλλογική.
Εκπαίδευση: Ο ειδικός ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπων, σπουδάζει στη Σχολή Γραφικών Τεχνών των Τ.Ε.Ι., σε Ι.Ε.Κ., στα Τ.Ε.Ε. και σε σχολές του Ο.Α.Ε.Δ. Υπάρχουν όμως και ιδιωτικές σχολές που προσφέρουν κατάρτιση στο ίδιο αντικείμενο. Η καλή γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της αγγλικής, θεωρούνται απαραίτητες για τον επαγγελματία που χρειάζεται να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σπουδαιότητα: Ο ειδικός ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπων χρειάζεται να διαθέτει δημιουργικότητα και φαντασία, αναπτυγμένο αισθητικό κριτήριο, ενδιαφέρον και επιδεξιότητα στη χρήση του υπολογιστή. Ακόμη, να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των εκτυπώσεων, της φωτογραφίας και των μέσων που χρησιμοποιεί στην εργασία του και να είναι ενήμερος για την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και των εφαρμογών τους στον τομέα των γραφικών τεχνών.
Μέλλον: Για το επάγγελμα, οι προοπτικές απασχόλησης θεωρούνται πολύ καλές. Οι αποδοχές του επαγγελματία, εξαρτώνται από τον τομέα απασχόλησης και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τους επαγγελματίες με εμπειρία και καλές γνώσεις λογισμικού.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Το πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης του ειδικού ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπου είναι ιδιαίτερα ευρύ. Έτσι, μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως στέλεχος σε καλλιτεχνικά τμήματα γραφικών τεχνών, σε διαφημιστικές εταιρίες, εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους, στα εκδοτικά τμήματα διαφόρων οργανισμών, ακόμη και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου