Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Διπλωμάτης

Περιγραφή: Η ακριβής ονομασία του επαγγέλματος είναι "Διπλωματικός Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών". Αυτός αναλαμβάνει ποικιλία αρμοδιοτήτων που εξαρτώνται από το βαθμό που κατέχει και την εξειδίκευση του. Μπορεί να εισηγείται στην Πολιτική Ηγεσία θέματα εξωτερικής πολιτικής ή να καλλιεργεί τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες στις οποίες υπηρετεί. Επίσης είναι υπεύθυνος για όλα τα ενημερωτικά προγράμματα του Υπουργείου Εξωτερικών, επιβλέπει την υλοποίηση των οδηγιών από την πολιτική ηγεσία και ευθύνεται για την προστασία των Ελλήνων υπηκόων στις χώρες διαπίστευσης και τις διπλωματικές σχέσεις με αυτές. Οι διπλωμάτες αποτελούν τους επίσημους εκπροσώπους ενός κράτους σε ξένες χώρες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος επιβάλλεται ετήσια αρχική κατάρτιση στην Διπλωματική Ακαδημία. Η νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος εξασφαλίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών / Ν. 2394/1993.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος διπλωμάτης χρειάζεται να έχει σπουδάσει σε Α.Ε.Ι., να γνωρίζει άριστα την αγγλική και γαλλική ή άλλες γλώσσες και να επιτύχει στις εξετάσεις της Σχολής Διπλωματών. Μετεκπαίδευση δεν είναι απαραίτητη, αν και είναι επιθυμητή.

Σπουδαιότητα: Ο διπλωματικός υπάλληλος πρέπει να χαρακτηρίζεται από ετοιμότητα, δυναμισμό, συνέπεια, ήθος και γενικότερη πνευματική καλλιέργεια. Παράλληλα, απαραίτητο είναι να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στις πολιτιστικές δραστηριότητες της χώρας στην οποία υπηρετεί μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του. Η γλωσσομάθεια και η ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες δεξιότητες για το διπλωμάτη.

Μέλλον: Η ζήτηση διπλωματικών υπαλλήλων είναι σταθερή. Απορροφώνται 20-30 άτομα κάθε χρόνο, κάτι που προβλέπεται να διατηρηθεί και στο μέλλον. Οι αμοιβές κυμαίνονται σε μεσαία προς υψηλά επίπεδα ενώ ακόμη προστίθενται επιδόματα για απασχόληση εκτός Ελλάδας.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι δυνατότητες απασχόλησης του διπλωμάτη περιορίζονται στο δημόσιο τομέα, ως μέλους διπλωματικής αντιπροσωπείας (πρεσβείες, προξενεία, διπλωματικά γραφεία), ή ως Συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο διπλωμάτης εργάζεται σε εσωτερικό χώρο ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους. Η φύση του επαγγέλματος επιβάλλει γεύματα εργασίας, επισκέψεις σε πρεσβείες ξένων χωρών και ταξίδια σε ξένες χώρες. Οι συνθήκες εργασίας του είναι πολύ καλές και οι μετακινήσεις είναι συνηθισμένες για συμμετοχή σε συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαλέξεις και ομάδες εργασίας. Εργάζεται με κανονικό ωράριο εργασίας, αλλά πολλές φορές οι υπερωρίες είναι απαραίτητες. Επάγγελμα με γόητρο και κύρος, κατάλληλο για ανθρώπους που αγαπούν την πολιτική, τις δημόσιες σχέσεις, τα ταξίδια, τις επαφές και γνωριμίες με διάφορους πολιτισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου