Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ειδικός Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS)

Περιγραφή: Ο ειδικός πληροφοριακών συστημάτων ασχολείται με τη συλλογή, την επεξεργασία, τη διαχείριση και την απεικόνιση πληροφοριών που έχουν σχέση με φαινόμενα που εξελίσσονται στο γεωγραφικό χώρο. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, αρχικά καταγράφει και στη συνέχεια επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικές με την γεωγραφία της ακίνητης περιουσίας,  ιδιωτικής ή δημόσιας. Η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολεοδομικές και χωροταξικές έρευνες και μελέτες για αγροτική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση. Επίσης δίνει στοιχεία και πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν σε μελέτες σχετικά με επιλογή και κατασκευή δικτύων κοινής ωφελείας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες και φυσικό αέριο.

Εκπαίδευση: Ο ειδικός πληροφοριακών συστημάτων μπορεί να έχει σπουδάσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. ανάλογης ειδικότητας. Επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει ανάλογα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον ειδικό πληροφοριακών συστημάτων GIS, είναι να γνωρίζει χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και την αγγλική γλώσσα.

Σπουδαιότητα: Η υπομονή και η ακρίβεια είναι χαρακτηριστικά σημαντικά για το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί το αντικείμενό του απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, χρειάζεται να είναι συνεργάσιμος να έχει καλή αντίληψη του χώρου, υπολογιστική ικανότητα, δημιουργικότητα, ικανότητα άμεσης επίλυσης προβλημάτων & ευχέρεια διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών. 

Μέλλον: Οι μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης είναι αρκετά θετικές, καθώς πολλές σχετικές θέσεις εργασίας έχουν προκύψει με τον θεσμό του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι αμοιβές για το επάγγελμα αυτό θεωρούνται ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Για την ειδικότητα αυτή δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, με εξαρτημένη ή όχι μορφή εργασίας, ως υπάλληλος μικρής ή μεγάλης τεχνικής επιχείρησης, σε φορείς που ασχολούνται με την καταγραφή, την προστασία και διαχείριση δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, τις κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές μελέτες, την αγροτική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικές απογραφής-διαχείρισης φυσικών πόρων. Ακόμα, μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας σε διαδικασία μελετών, συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης γεωγραφικών πληροφοριών. Ο ειδικός πληροφοριακών συστημάτων εργάζεται σε γραφείο και περνά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, γεγονός που είναι κουραστικό & μπορεί να αποβεί ανθυγιεινό. Τα ωράρια εργασίας του μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με τον φορέα απασχόλησής του και τον όγκο της εργασίας που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου