Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Διοικητής Ανθρώπινου Δυναμικού

Περιγραφή: Ο Διοικητής Ανθρώπινου Δυναμικού αποφασίζει σχετικά με τον προγραμματισμό, την ανάπτυξη του προσωπικού, την επιλογή, τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τις εργασιακές σχέσεις των στελεχών μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Στόχος του είναι να μπορέσει να βελτιώσει την απόδοση της εργασίας και ταυτόχρονα να φροντίσει για την ικανοποίηση του προσωπικού τόσο από την εργασία που του έχει ανατεθεί, όσο και από άποψη μισθών και λοιπών παροχών. Φροντίζει για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των εργαζομένων, το ύψος των αμοιβών, τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας και να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις με το προσωπικό, ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα κατανόησης και εμπιστοσύνης. Εξετάζει τους υποψήφιους για πρόσληψη στην εταιρεία και προτείνει τους καταλληλότερους. Αξιολογεί την απόδοση των υπαλλήλων και προτείνει οριζόντιες και κατακόρυφες μετακινήσεις τους σε θέσεις εργασίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ή την απομάκρυνση τους από την εταιρεία. Σχεδιάζει και προτείνει την κλίμακα των μισθών και των ασφαλιστικών ή άλλων παροχών για το προσωπικό. Οργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τυχόν διαφωνίες μεταξύ του προσωπικού.

Εκπαίδευση: Είναι πτυχιούχος οικονομικών ή κοινωνικών σχολών των Α.Ε.Ι. με ειδίκευση στη διοίκηση. Τη θέση όμως μπορεί να την αναλάβει κάποιος λόγω πολυετούς πείρας μέσα στην ίδια επιχείρηση, ή έχοντας εμπειρία παρόμοιας θέσης από άλλο χώρο. Σχετικές γνώσεις διδάσκονται και σε επίπεδο Τεχνολογικών Επαγγελματικών Ιδρυμάτων όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.


Μέλλον: Με την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα της οικονομίας και των υπηρεσιών υπάρχει σημαντική ζήτηση για υψηλόβαθμα στελέχη στον κλάδο. Οι εμπλοκές με το προσωπικό και η σημασία της συμβολής του στην αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης ή οργανισμού, δημιουργούν καλές προϋποθέσεις για απασχόληση ικανού αριθμού διευθυντών προσωπικού. Οι υποψήφιοι προέρχονται όμως από πολλούς εκπαιδευτικούς χώρους και επίπεδα σπουδών με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταγωνισμός για την απόκτηση εμπειρίας ή την πρόσληψη ενός ατόμου με αυτή την επαγγελματική ιδιότητα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι δημόσιες επιχειρήσεις συνήθως έχουν εξειδικευμένα τμήματα προσωπικού και κυρίως οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι τράπεζες, ή οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου