Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Διοικητικό στέλεχος

Περιγραφή: Το διοικητικό στέλεχος είναι μέλος ιδιωτικής ή και δημόσιας επιχείρησης, υπηρεσίας ή οργανισμού, με αυξημένες αρμοδιότητες, υψηλές ευθύνες και εξουσίες στη διοίκηση του τμήματος που εργάζεται, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του τμήματος που διευθύνει, κάνει προτάσεις στη διοίκηση της επιχείρησης ή του οργανισμού, αναφέρεται στο Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης και είναι υπεύθυνος για την πλήρη και σωστή εκτέλεση αποφάσεων της διοίκησης και έχει αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες για τη διαχείριση και την πορεία της επιχείρησης. Οι δραστηριότητες του διοικητικού στελέχους περιλαμβάνουν τον έλεγχο και οργάνωση των τμημάτων της επιχείρησης, τη συντήρηση και παρακολούθηση της παραγωγικής λειτουργίας, την έκδοση εντολών και τη λήψη αποφάσεων.

Εκπαίδευση: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η λήψη πτυχίου Α.Ε.Ι. οικονομικής κυρίως κατεύθυνσης (από τμήμα οικονομικής επιστήμης, διοίκησης επιχειρήσεων ή χρηματο-οικονομικών σπουδών). Για ορισμένες επιχειρήσεις ή τμήματα οργανισμών το πτυχίο Πολυτεχνικής Σχολής, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή η προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση, θεωρούνται τα πιο σημαντικά προσόντα.

Σπουδαιότητα: Το διοικητικό στέλεχος πρέπει να διαθέτει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, δυναμισμό, επινοητικότητα, δυνατότητα ευελιξίας και διαπραγμάτευσης, ευχέρεια λόγου και άνεση στις κοινωνικές επαφές. Ακόμη, πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, πρωτοβουλία και ικανότητα πρόβλεψης των αναγκών και τάσεων της αγοράς. Στα θετικά του προσόντα, συγκαταλέγονται επίσης και η ικανότητά του να επιβάλλεται μέσω των λόγων του και των πράξεών του και να φροντίζει για τη σωστή εφαρμογή και παρακολούθηση της πολιτικής της εταιρείας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αυτή έχει θέσει.

Μέλλον: Στο επάγγελμα αυτό υπάρχει μεγάλη προσφορά στελεχών, αλλά μέτρια ζήτηση για άτομα με περιορισμένη εμπειρία. Η αγορά όμως σήμερα, παρουσιάζει υψηλή ζήτηση για ορισμένες ειδικότητες και θα παραμείνει ανοιχτή και στο μέλλον για στελέχη με ειδικά προσόντα. Οι μηνιαίες αμοιβές ενός διοικητικού στελέχους με προϋπηρεσία κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, όμως παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ εταιρειών και οργανισμών, ή στελεχών με διαφορετικά προσόντα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Το διοικητικό στέλεχος εργάζεται σε γραφεία δημόσιων οργανισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας.  Τα διοικητικά στελέχη εργάζονται σε σύγχρονα περιβάλλοντα γραφείου ή κατά περίσταση, σε χώρους παραγωγής, με άνετες και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Η εργασία του περιλαμβάνει αρκετό άγχος και βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα με το χρόνο για την επίτευξη των στόχων και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. Το ωράριο εργασίας του διοικητικού στελέχους δεν έχει τον τυπικό και δεσμευτικό χαρακτήρα που έχει για τους άλλους εργαζόμενους στην επιχείρηση, απαιτείται να εργάζεται σε έντονους, πιεστικούς και ακατάστατους ρυθμούς, ενώ απαραίτητες είναι και οι μετακινήσεις εντός ή εκτός χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου