Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ειδικός συναρμολόγησης εικόνας (μοντέρ)

Περιγραφή: Ο ειδικός συναρμολόγησης εικόνας (μοντέρ) ασχολείται με την τοποθέτηση σε σειρά που αποσκοπεί σε συγκεκριμένη χωρο - χρονική ακολουθία εικόνων και ήχων που έχουν ληφθεί με κάμερα, έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους. Συγκεκριμένα παραλαμβάνει το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο εικονολήπτης και αφαιρεί τις εικόνες και τους ήχους που δε δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο υλικό, ώστε να δημιουργήσει μια ταινία με ροή και νόημα. Στο πλαίσιο της εργασίας του συνεργάζεται στενά με το σκηνοθέτη. Απαραίτητες θεωρούνται οι δεξιότητες σε σχέση με την τεχνολογία, αφού χρειάζεται να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, κονσόλες ήχου, συσκευές βίντεο κλπ.

Εκπαίδευση: Γνώσεις του επαγγέλματος, παρέχονται από σχολές κινηματογράφου, σχολές δημοσιογραφίας και από τα αντίστοιχα τμήματα των Ι.Ε.Κ. και Τ.Ε.Ε. Επίσης πρέπει να είναι πολύ καλός χρήστης των προγραμμάτων του υπολογιστή και να έχει γνώσεις από την ιστορία του κινηματογράφου.

Σπουδαιότητα: Απαραίτητα στοιχεία για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι η οργάνωση, η υπομονή και η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, η κριτική σκέψη, η επινοητικότητα και συνδυαστική ικανότητα, να είναι επιδέξιος, να διαθέτει αισθητική αντίληψη, να έχει δεξιότητα με τα ηλεκτρονικά μέσα και να έχει κινηματογραφική και τηλεοπτική παιδεία.

Μέλλον: Η προσφορά ειδικών συναρμολόγησης εικόνας, υπερκαλύπτει με τα σημερινά δεδομένα τη ζήτηση αντίστοιχων εργασιών. Ορισμένες σχολές δημοσιογραφίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, προωθούν τους μαθητές των ειδικοτήτων αυτών μετά την αποφοίτησή τους, σε αντίστοιχες θέσεις του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι τεχνικοί συναρμολόγησης εικόνας, μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση, σε στούντιο, σε εταιρείες ασφαλείας και παρακολούθησης ιδιωτικών ή δημόσιων χώρων, σε κινηματογραφικές εταιρείες, σε εταιρείες παραγωγής ταινιών, σε ατελιέ γραφικών τεχνών αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται μέσα σε ειδικά γραφεία τηλεοπτικών σταθμών ή κινηματογραφικών εταιρειών υπολογίζοντας, δοκιμάζοντας, ελέγχοντας τα φιλμ και τα όργανα που χρησιμοποιεί και γι' αυτό η εργασία του θεωρείται αρκετά κουραστική και ιδιαίτερα επιβαρυντική για την όραση, λόγω της ακτινοβολίας των ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποιεί. Η παρατηρητικότητα, η αυτοσυγκέντρωση, και η εχεμύθεια, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει και προτιμάται από άτομα που τα συναρπάζει η χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου