Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Μηχανικός μεταλλείων

Περιγραφή: Ο μηχανικός μεταλλείων - μεταλλουργός ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα και τον εντοπισμό μεταλλευτικών κοιτασμάτων, ορυκτών, στερεών και υγρών καυσίμων,  με την εξόρυξη, εκμετάλλευση και επεξεργασία των διαφόρων μετάλλων. Συγκεκριμένα διενεργεί γεωλογικές αναγνωρίσεις, αξιολογεί χαρτογραφήσεις, σχεδιάζει γεωλογικές τομές και υπολογίζει τα αποθέματα του μεταλλεύματος και το οικονομικό κόστος εξόρυξης. Εκπονεί τα σχέδια και εποπτεύει τη διαδικασία εξόρυξης του χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του μεταλλείου ή ορυχείου, για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και για την τήρηση των κανόνων και διατάξεων ασφάλειας, μελετά και επιβλέπει την παραλαβή και βιομηχανική επεξεργασία του προϊόντος που προσκομίζεται από το ορυχείο ή το μεταλλείο, ασχολείται με την επεξεργασία του εξορυγμένου μεταλλεύματος σε γεωτεχνικά έργα, σε βιομηχανίες που αξιοποιούν ορυκτές πρώτες ύλες, σε μεταλλουργίες, σε επιχειρήσεις μεταλλοτεχνίας και σε μεταποιητικές βιομηχανίες μετάλλων. Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του είναι ο έλεγχος και παρακολούθηση της λειτουργίας του εξοπλισμού για εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη. Επίσης ασχολείται με διάφορες κατασκευές που έχουν σχέση με την όρυξη, όπως σήραγγες, φρεάτια και υπόγειες στοές.

Προϋποθέσεις άσκησης: Εγγράφεται στο Τ.Ε.Ε., από το οποίο χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των αντίστοιχων τμημάτων των Πολυτεχνικών Σχολών. Μπορεί να αποκτήσει το πτυχίο του μελετητή και το πτυχίο του εργολήπτη 4 & 3 χρόνια αντίστοιχα μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος, αφού υποβάλλει τα αναγκαία δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να είναι υπεύθυνος & συνεπής, γιατί η οποιαδήποτε απερισκεψία στη διάρκεια της εργασίας του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχήματος. Πρέπει να διαθέτει διοικητικές ικανότητες και ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, γιατί ως υπεύθυνος του έργου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό και με άλλους επιστήμονες. Ακόμη, απαραίτητη είναι η ικανότητα στο σχέδιο, η μηχανική, η υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα και η καλή αντίληψη του χώρου. Χρειάζεται να διαθέτει καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, διότι εργάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και συχνά επισκέπτεται υπόγεια έργα. Απαραίτητη είναι η θεωρητική και πρακτική εμπειρία, η γνώση μιας ξένης γλώσσας και η χρήση Η/Υ.

Μέλλον: Το επάγγελμα σήμερα αντιμετωπίζει κρίση. Οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα είναι ελάχιστες τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ βιομηχανίες που επεξεργάζονται πρώτες ύλες, βρίσκονται σε ύφεση. Οι αποδοχές του θεωρούνται ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται στα Υπουργεία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Εθνικής Οικονομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Εργασίας, Δημοσίων Έργων, στο (Ι.Γ.Μ.Ε. - Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), στη Δ.Ε.Π., στον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ., και σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται πρώτες ύλες.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται είτε ατομικά είτε σε σε συνεργασία με άλλους τεχνίτες. Η εργασία του είναι πολύπλοκη και απαιτεί υπευθυνότητα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει άγχος. Εργάζεται με κανονικό, ημερήσιο ωράριο, αλλά, σε περιόδους σχεδιασμού και παράδοσης μελετών, απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασίας. Όταν συντάσσει τις μελέτες του εργάζεται σε κλειστό χώρο, σε συνθήκες γραφείου, όμως, μεγάλο μέρος της δουλειάς του πραγματοποιείται σε χώρους ορυχείων ή μεταλλείων και σε βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπάρχει ένταση, σωματική κόπωση και δύσκολες συνθήκες εργασίας (εργασία κάτω από τη γη, σε στοές, κλπ.).

Επαγγελματικές οργανώσεις: Εγγράφεται στο Τ.Ε.Ε. και στον Πανελλήνιο Σύλλογο
Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου