Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Μελισσοκόμος


Περιγραφή: Ο μελισσοκόμος ασχολείται με την εκτροφή μελισσών, τη συγκομιδή και πώληση του μελιού, του βασιλικού πολτού, της κερήθρας & άλλων προϊόντων, συντηρεί & επισκευάζει τις κυψέλες, αυξάνει τη χωρητικότητα τους, ή ακόμα τοποθετεί καινούργιες, όταν ο πληθυσμός των μελισσών γίνει ιδιαίτερα μεγάλος. Συλλέγει το μέλι και το βασιλικό πολτό σε τέτοιες ποσότητες, ώστε να μείνει τροφή για το σμήνος, βάζει πρόσθετη τροφή στις κυψέλες για να συντηρηθούν οι μέλισσες την περίοδο του χειμώνα, ελέγχει την υγεία του σμήνους και τοποθετεί τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν.
Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Έτσι,    οι εποχές με τις περισσότερες εργασίες, είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συνήθως γίνεται η συγκομιδή του μελιού. Το χειμώνα και το φθινόπωρο γίνονται συνήθως εργασίες συντήρησης και προστασίας του σμήνους, όπως παροχή τροφής και φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και γενική επίβλεψη.  Επίσης χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την προστασία από τα τσιμπήματα των μελισσών, όπως μάσκα και στολή, καθώς και ορισμένα όργανα για τη συγκομιδή όπως ο "μελιτοεξαγωγέας" και το "καπνιστήρι".
Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται άδεια που εκδίδεται από το Υπουργείο Γεωργίας και προϋποθέτει την ιδιοκτησία τουλάχιστον μιας μονάδας μελισσών με περισσότερες από 120 κυψέλες.
Εκπαίδευση: Για την ενασχόληση με τη μελισσοκομία είναι σημαντική η απόκτηση εμπειρίας. Γνώσεις για το επάγγελμα μπορούν να αποκτηθούν σε Τ.Ε.Ε., που παρέχουν ειδίκευση στη μελισσοκομία, σε Τ.Ε.Ι. ζωικής παραγωγής και στα Γεωπονικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. με την αντίστοιχη ειδικότητα. Η εκπαίδευση πάνω στη μελισσοκομία διευκολύνει τη δυνατότητα λήψης ειδικών δανείων και επιδομάτων που παρέχονται ιδιαίτερα σε νέους παραγωγούς.
Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα του μελισσοκόμου προϋποθέτει υπομονή και αγάπη για τη φύση. Η ικανότητα αντίληψης χώρου για την εύρεση καλών τοποθεσιών για τα σμήνη είναι χρήσιμη, ενώ απαραίτητη είναι η επιδεξιότητα καθώς και η ικανότητα για τον προσδιορισμό της τροφής που πρέπει να μείνει στις κυψέλες μετά την συγκομιδή του μελιού.
Μέλλον: Υπάρχει σταθερή ζήτηση στην αγορά για προϊόντα μελιού και ο μελισσοκόμος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα για την εξασφάλιση εισοδήματος από το μέλι, αρκεί να έχει καλή ποιότητα και να μην προσβάλλει τις μέλισσες κάποια αρρώστια.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο μελισσοκόμος στην Ελλάδα συνήθως αυτοαπασχολείται, διατηρώντας τα δικά του σμήνη. Μπορεί να συμμετέχει σε συνεταιρισμούς, παράλληλα μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας. Ορισμένες φορές αντιμετωπίζει πρόβλημα για την πώληση του προϊόντος του σε ικανοποιητικές τιμές. Επειδή το επάγγελμα αυτό είναι εποχιακό, πολλοί αγρότες το εξασκούν παράλληλα με τις υπόλοιπες γεωργικές εργασίες τους.
Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του μελισσοκόμου είναι ατομική και χειρωνακτική. Ορισμένες μετακινήσεις μερικές φορές είναι απαραίτητες για τη μεταφορά του σμήνους σε περιοχές με καλύτερη ανθοφορία στα φυτά. Από γύρη συγκεκριμένων φυτών, ιδιαίτερα του θυμαριού, παράγεται μέλι καλής ποιότητας  & αρωματικό. Για αλλεργικούς ανθρώπους τα τσιμπήματα της μέλισσας είναι επικίνδυνα, ακόμη και με τη χρήση των προστατευτικών εξαρτημάτων. Πολλά άτομα ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία διατηρώντας μικρό αριθμό κυψελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου