Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Μηχανικός Περιβάλλοντος

Περιγραφή: Ασχολείται με τη διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους αρμόδιους φορείς για περιβαλλοντικά θέματα, συλλέγει στοιχεία, εκπονεί μελέτες και τις παρουσιάζει σε εμπλεκόμενους φορείς, σχεδιάζει, εφαρμόζει και ελέγχει προγράμματα για την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, διαμορφώνει την πολιτική των εταιρειών ή υπηρεσιών και ενημερώνεται πάνω στη νομοθεσία που αφορά τον τομέα του, και τέλος μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τεχνικών έργων ή άλλων δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιεί χάρτες και εξειδικευμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Προϋποθέσεις άσκησης: Εγγράφεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο και του χορηγεί άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Νομοθετική κατοχύρωση: Τα τμήματα αυτά είναι αρκετά καινούργια και το αντικείμενο
εργασίας των αποφοίτων δεν είναι ακόμη νομοθετημένο.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος μηχανικός περιβάλλοντος χρειάζεται να εκπαιδευτεί στα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος των Πολυτεχνείων.

Σπουδαιότητα: Ο μηχανικός περιβάλλοντος χρειάζεται να έχει ευαισθησία & ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το οικοσύστημα, να αντιλαμβάνεται συνθήκες, ή καταστάσεις που αφορούν το περιβάλλον που ερευνά, καθώς και να επινοεί τρόπους πρόβλεψης, προστασίας ή αντιμετώπισης προβλημάτων που συμβαίνουν σ' αυτό.

Εκπαίδευση: Χρειάζεται να εκπαιδευτεί στα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος των Πολυτεχνείων. Απαιτείται επίσης υπολογιστική, μαθηματική και μηχανική ικανότητα,  ικανότητα αντίληψης χώρου, δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και οι ξένες γλώσσες.

Μέλλον: Οι προοπτικές του επαγγέλματος φαίνονται ιδιαίτερα αξιόλογες, αφού η μελέτη
διαχείρισης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος επιβάλλεται πλέον σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι αποδοχές του είναι ικανοποιητικές και μπορεί να έχει ειδικές παροχές ή επιδόματα ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας όπου εργάζεται.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε υπουργεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις, μεγάλα τεχνικά γραφεία, γραφεία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ή ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή (ΠΑ.ΤΕ.Σ) της ΣΕΛΕΤΕ.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του είναι πνευματική και δεν απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες, μπορεί να εργάζεται ατομικά, αλλά και συλλογικά, ακολουθώντας το ωράριο του συγκεκριμένου φορέα απασχόλησης, ενώ οι υπερωρίες είναι πιθανές στην περίπτωση φόρτου εργασίας ή προθεσμιών παράδοσης μελετών. Μπορεί να εργάζεται σε κλειστό χώρο, εντός γραφείου και με αρκετά καλές συνθήκες, αλλά και σε ανοιχτό χώρο για συλλογή στοιχείων, οπότε είναι εκτεθειμένος σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Το επάγγελμα αυτό πολλές φορές απαιτεί μετακινήσεις μέσα και έξω από τη χώρα, για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, για ερευνητικές μελέτες, ή για συλλογή και επεξεργασία στοιχείων.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Δεν υπάρχει ακόμη συλλογικός φορέας επαγγελματιών.

Γενικά σχόλια: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται ενδιαφέρον και ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και ικανότητα επινόησης τρόπων για την σωστή διαχείριση και αξιοποίησή του περιβάλλοντος προς όφελος του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου