Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Μηχανικός Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης

Περιγραφή: Ο μηχανικός χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη διαχείριση φυσικών πόρων και την αστική ή και περιφερειακή ανάπτυξη, εκπονεί χωροταξικές, πολεοδομικές και συγκοινωνιακές μελέτες, χωροθέτηση επιχειρήσεων, παραγωγικών μονάδων και υπηρεσιών και επίσης ασχολείται με το χρονικό και τεχνικοοικονομικό προγραμματισμό έργων. Τέλος, εκπονεί κάθε είδους κοινωνικοοικονομικές μελέτες και έρευνες αστικής γεωγραφίας και περιφερειακής ανάπτυξης και διαχειρίζεται γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και εφαρμόζει μεθόδους τηλεπισκόπησης. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όργανα, μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
εκπαιδεύεται στο πανεπιστημιακό τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής
Ανάπτυξης. Μετά από εξετάσεις στο ΤΕΕ αποκτά την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Σπουδαιότητα: Είναι χρήσιμο να διαθέτει κριτική και σύνθετη σκέψη, ευαισθησία στο προβλήματα του περιβάλλοντος, επινοητικότητα και δυναμισμό για την επίλυση χωροταξικών προβλημάτων. Για το επάγγελμα απαιτείται υπολογιστική, μαθηματική και μηχανική ικανότητα, καθώς και ικανότητα αντίληψης χώρου. Χρήσιμη ακόμη είναι η επικοινωνιακή δεξιότητα για τη συνεργασία του μηχανικού με τους πελάτες του. Απαραίτητη θεωρείται η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του.

Μέλλον: Η μελέτη της διαχείρισης φυσικών πόρων και οι χωροταξικές και αναπτυξιακές
μελέτες επιβάλλονται σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Γι΄ αυτό το λόγο οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται θετικές. Οι αποδοχές του είναι ικανοποιητικές και μπορεί να έχει ειδικά πλεονεκτήματα ή επιδόματα, ανάλογα με την οργάνωση της εταιρείας όπου εργάζεται.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά και πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, γραφεία μελετών και συμβούλων επιχειρήσεων, βιομηχανικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, σε αναπτυξιακές εταιρείες και οργανισμούς, σε κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται ατομικά αλλά και ομαδικά. Η εργασία του είναι επιστημονική και δεν απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες. Μπορεί να εργαστεί σε εσωτερικό χώρο, εντός γραφείου, αλλά και σε εξωτερικό χώρο όταν πρόκειται να συλλέξει στοιχεία και να μελετήσει το χώρο.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο μηχανικός χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης
εγγράφεται στο Σύλλογο Πολεοδόμων Χωροτακτών.

Γενικά σχόλια: Η δυναμική προσωπικότητα, η αγάπη και η ευαισθησία για το περιβάλλον τη φύση και τον άνθρωπο, η ικανότητα εξεύρεσης τρόπων εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου