Περιγραφή: Ο μουσικός επιμελητής (disc jockey ή dj) φροντίζει για τη μουσική ψυχαγωγία του κοινού και την επένδυση με μουσικά θέματα σε δεξιώσεις, εκδηλώσεις και κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Ο όρος μουσικός επιμελητής αναφέρεται σε όσους εργάζονται στο χώρο του ραδιοφώνου και της διασκέδασης. Στην τηλεόραση, η σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη των μουσικών εκπομπών, δημιούργησε τους επιμελητές μουσικών βίντεο. Οι διαφορές τους με αυτούς του ραδιοφώνου εντοπίζονται στο μέσο της επικοινωνίας και στις ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη μουσική επένδυση της εκπομπής, πολλές φορές αναλαμβάνει τον σχολιασμό θεμάτων σχετικών με την μουσική, που απαιτεί ειδική προετοιμασία, διοργανώνει συνεντεύξεις με διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου ή/και προκαλεί συζήτηση με τους ακροατές. Οι περισσότεροι μουσικοί επιμελητές εξειδικεύονται σε ένα είδος μουσικής και προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινό, που σε σταθερή βάση να παρακολουθεί την εκπομπή τους. Επίσης παρακολουθούν στενά τις μουσικές εξελίξεις και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απόψεις του κοινού.
Όταν εργάζεται σε κέντρα διασκέδασης, αναλαμβάνει τη ρύθμιση της έντασης & ποιότητας του ήχου, επιλέγει τα τραγούδια που θα ακουστούν, την μίξη τους, τα διάφορα ηχητικά και οπτικά εφέ που συνοδεύουν τις μουσικές επιλογές τους, σχεδιάζει τη μουσική επένδυση της βραδιάς γύρω από συγκεκριμένα μουσικά θέματα ή είδη, παρακολουθεί την ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα που έχει επιλέξει και διαμορφώνει σε κάποιο βαθμό το πλάνο που έχει καταρτίσει.
´Οταν εργάζεται σε εταιρίες διαφήμισης ή επιμελείται την επένδυση τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών, συνδυάζει το θέμα της διαφήμισης, ταινίας, εκπομπής με μουσικά θέματα, ώστε να επιτυγχάνει το καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Σημαντική για το επάγγελμα είναι η επαφή με προμηθευτές δίσκων και εκπροσώπους των εταιριών και των καλλιτεχνών, οι οποίοι για διαφημιστικούς λόγους και για να προβάλλουν τους καλλιτέχνες τους, προωθούν συνεχώς δίσκους στους μουσικούς επιμελητές και ταυτόχρονα οι καλές σχέσεις μαζί τους, του δίνουν την δυνατότητα να πληροφορείται για τις τελευταίες εξελίξεις και να κρατά ενημερωμένη τη δισκοθήκη του.
Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται η χορήγηση κάποιας ειδικής άδειας.
Εκπαίδευση: Για να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμα του μουσικού επιμελητή, μπορεί να σπουδάσει στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι σπουδές αυτές αποτελούν χρήσιμο εφόδιο όχι όμως και αναγκαία προϋπόθεση. Οι γνώσεις μουσικής ιστορίας και της παγκόσμιας μουσικής δισκογραφίας καθώς και η εξοικείωση με τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί αποτελούν τα πιο σημαντικά προσόντα, για όποιον ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στον χώρο αυτό.
Σπουδαιότητα: Οι μουσικές γνώσεις, οι δεξιότητες - συνεργασίας - συντονισμού, το οξύ καλλιτεχνικό αισθητήριο, ο ενθουσιασμός, ο δυναμισμός, η καλή οργάνωση του χρόνου, η καλή άρθρωση, η ευχάριστη φωνή, η γλωσσική ικανότητα, η δημιουργικότητα και η ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για κάθε μουσικό επιμελητή. Χρειάζεται επίσης να διακρίνεται από αυτοπεποίθηση και χιούμορ που θα κρίνουν τον βαθμό επιτυχίας του στο χώρο.
Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης στον συγκεκριμένο χώρο παρουσιάζονται ουδέτερες καθώς η προσφορά και η ζήτηση μουσικών επιμελητών είναι σχετικά ισοσκελισμένη. Η εξέλιξη των αμοιβών είναι ανάλογη του ονόματος που έχει δημιουργήσει. Μέρος της αμοιβής του, επίσης, προέρχεται από προμήθειες επί των διαφημίσεων που επιτυγχάνει κατά τη διάρκεια της εκπομπής του.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο μουσικός επιμελητής εργάζεται σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε κέντρα διασκέδασης, νυχτερινά κέντρα, λέσχες ψυχαγωγίας, αναψυκτήρια ή καφετέριες, σε εταιρείες που εξειδικεύονται στην ηχητική κάλυψη γεγονότων - εκδηλώσεων - συναυλιών, σε εταιρείες διαφήμισης και κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών.
Επαγγελματικές συνθήκες: Το επάγγελμα είναι αρκετά ενδιαφέρον για όσους αγαπούν τη μουσική. Οι εργαζόμενοι σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ή διαφημιστικές εταιρείες κάνουν καθιστική εργασία σε ειδικά διαμορφωμένους ηχομονωμένους θαλάμους και τα ωράρια είναι σταθερά όταν κάποιος αποκτήσει μόνιμη εκπομπή, αλλά η ώρα που θα τοποθετηθεί στο πρόγραμμα και η διάρκειά της, ποικίλουν. Στα κέντρα διασκέδασης το ωράριο σε εβδομαδιαία βάση είναι σταθερό και κατά κύριο λόγο νυχτερινό. Η ασφάλισή τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υγεία τους λόγω της ορθοστασίας, της έντασης κατά τη διάρκεια του προγράμματος, των δυνατών ήχων και της συνεχούς έκθεσης στον καπνό.
Γενικά σχόλια:
Ο επαγγελματίας μουσικός επιμελητής οφείλει να έχει πλατιά ενημέρωση για τα μουσικά θέματα τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, να διατηρεί αρκετά μεγάλη και ενημερωμένη συλλογή μουσικού υλικού και να μπορεί να προσαρμόζει το πρόγραμμά του, ανάλογα με την περίπτωση και τις ιδιαιτερότητες της στιγμής. Ο μουσικός επιμελητής χειρίζεται τα μηχανήματά του με μεγάλη επιδεξιότητα, ταχύτητα, προσοχή και ακρίβεια, ώστε να παράγει τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ψυχαγωγία του κοινού του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου