Οι Locomondo είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα.
Το όνομα μεταφρασμένο θα πει "τρελός κόσμος" (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά). Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και το Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα. Αργότερα προσχώρησαν οι: Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία), Στρατής Σούντρης (drums), Μιχάλης Μουρντζής (κρουστά).
Από το 2003 ως το 2005 drummer του συγκροτήματος ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκης. Σήμερα αποτελούνται από αυτόν τον πυρήνα 7 μελών με επικεφαλής τον κύριο συνθέτη και στιχουργό Μάρκο Κούμαρη και πλαισιώνονται κατά καιρούς από διάφορους μουσικούς.
Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο CD Single με τίτλο "Locomondo" σε συνεργασία με τον παραγωγό Άκη Γκολφίδη και το 2004 κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο "Ένας τρελός κόσμος".
Το 2005 η τρέλα των Locomondo τους οδηγεί στην γενέτειρα της Reggae, την Jamaica, όπου ηχογραφούν με τον θρυλικό τρομπονίστα του Studio One, Vin Gordon, (αλλά και πολλούς άλλους τζαμαϊκανούς μουσικούς) μετά από προσκλησή του το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο "12 μέρες στην Jamaica" . Ο Vin Gordon που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μεταξύ άλλων με ονόματα όπως ο Burning Spear και ο Bob Marley είχε γνωρίσει τους "Locomondo" στην Αθήνα ως τρομπονίστας των Skatalites. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό συγκρότημα ηχογραφεί στην Jamaica. O δίσκος αυτός που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα και πάλι κάτω από την επίβλεψη του Άκη Γκολφίδη, έμελλε να περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τη Reggae διασκευή της "Φραγκοσυριανής" του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και το "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα" που ίσως σήμερα να είναι το κομμάτι που έχει συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλο με το συγκρότημα.
To 2007 οι Locomondo κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο "Me Wanna Dance" αλλά γράφουν παράλληλα και τη μουσική για την ταινία "Γαμήλιο πάρτι" της ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτιδος Christine Crokos. Και οι δύο δίσκοι είναι αρκετά διαφορετικοί από τους προηγούμενους, καθώς το συγκρότημα πειραματίζεται για πρώτη φορά πιο σοβαρά με παραδοσιακές μελωδίες και όργανα όπως μπουζούκι, μπαγλαμά, βιολί, γκάιντα, τσαμπούνα, καβάλ, σαντούρι, κρητική λύρα και λαούτο.
Το "Γαμήλιο πάρτι" OST που κυκλοφορεί το 2008, περιέχει κυρίως ορχηστρικά κομμάτια. Το video clip του τραγουδιού κερδίζει στα Mad Awards το βραβείο του "καλύτερου εναλλακτικού video clip" της χρονιάς. Παράλληλα γίνεται ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια στα γαμήλια πάρτι της χώρας. Αίσθηση προκαλεί και η ενδιαφέρουσα διασκευή στο "Καραπιπερίμ" του Γιάννη Παππαϊωάννου. Παράλληλα γράφουν το τραγούδι τίτλων της τηλεοπτικής σειράς του Alpha "Σε είδα", βασισμένο στην ομώνυμη στήλη της free press εφημερίδας Athens Voice. Eπίσης κυκλοφορεί στη Λιθουανία το κομμάτι "Ay Ay Ay" σε λιθουανική γλώσσα με τίτλο "Likimas ar klaida".
Το 2008 είναι για το συγκρότημα η χρονιά μουσικών συνεργασιών με μεγάλους καλλιτέχνες απ' το εξωτερικό. Το χειμώνα εμφανίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον Natty Bo. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς καλούν τους Amparanoia στην Αθήνα και εμφανίζονται μαζί τους στο Θέατρο Βράχων, ενώ λίγες μέρες αργότερα στο Rockwave στη Μαλακάσα ανοίγουν τη συναυλία του Manu Chao, εμπρός σε κοινό 15.000 ατόμων, μια εμπειρία που θα επηρεάσει σημαντικά τον ήχο και το λάιβ παίξιμο του γκρουπ.
Το 2009 το συγκρότημα ηχογραφεί πολλές από τις συναυλίες της καλοκαιρινής περιοδείας του και κυκλοφορεί έναν διπλό CD με τίτλο "Locomondo Live!¨, που έμελλε να γίνει ο πρώτος χρυσός δίσκος του γκρουπ. Ξεχωρίζει το "Μαγικό χαλί", το video clip του οποίου τιμήθηκε το 2010 εκ νέου από το MAD με το βραβείο του "καλύτερου εναλλακτικού video clip " σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Καλαϊντζή γυρισμένο εξ ολοκλήρου σε μεγάλα φεστιβάλ της Γερμανίας που συμμετείχαν οι "Locomondo" (Stemmwede, Fusion, Chiemsee Reggae Summer). Περιέχει επίσης για πρώτη φορά ηχογραφημένο το "Pro", ένα κομμάτι που είχε ήδη γίνει επιτυχία από το 2006 από ερασιτεχνική ηχογράφηση συναυλίας, αλλά και το τραγούδι "Χέρια σαν κι αυτά" με το οποίο το συγκρότημα συνηθίζει να κλείνει τις συναυλίες του.
Την ίδια χρονιά η διασκευή της Φραγκοσυριανής των Locomondo χρησιμοποιείται στο soundtrack της ταινίας "Soul Kitchen" του γνωστού γερμανού σκηνοθέτη με τουρκικές ρίζες Fatih Akin. Στην παγκόσμια πρεμιέρα μάλιστα στο 66o Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου και τελικά η ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής. Η διασκευή της Φραγκοσυριανής των Locomondo επιλέγεται απ' όλο το soundtrack για το καθιερωμένο πέρασμα των συντελεστών απ' το κόκκινο χαλί. Επίσης συνοδεύουν με συναυλία την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πρεμιέρα της ταινίας στην Κωνσταντινούπολη στο club Babylon.
Το 2010 κυκλοφορούν το κομμάτι "Goal", ένα δυναμικό και ρομαντικό τραγούδι για το ποδόσφαιρο. Είναι η χρονιά που η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του παγκόσμιου κυπέλλου. Το video clip σκηνοθέτησε η Αμαλία Γιαννίκου που είχε κάνει και το βραβευμένο clip για το τραγούδι "Το γαμήλιο πάρτι".
Το 2011 η μπάντα κυκλοφορεί σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία το CD "Best of", μια συλλογή με επιλογή από τραγούδια των δίσκων του συγκροτήματος που όμως περιέχει και ένα καινούργιο κομμάτι, μια Reggae διασκευή στο γερμανικό hit της δεκαετίας του 70 "Griechischer Wein" (ελληνικό κρασί) του γνωστού αυστριακού τραγουδιστή και συνθέτη Udo Jürgens.
Το 2013 είναι μία ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για το συγκρότημα. Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυση τους κυκλοφορούν την "Οδύσσεια". Μία σαφή προσπάθεια του σχήματος να πειραματιστεί με ήχους και μουσικές που δεν έχει δοκιμάσει στην μέχρι τώρα πορεία του. Το ομώνυμο τραγούδι "Οδύσσεια" είναι μία καταγραφή των τόπων ανά την Ελλάδα που έχει γνωρίσει το συγκρότημα στης περιοδείες του στα δέκα αυτά χρόνια.
Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το "New day rising" στην Γερμανία αλλά και σε όλες τις Γερμανόφωνες χώρες στην Ευρώπη. Αποτελείται από μερικά κομμάτια της "Οδύσσειας", συν μερικές καινούργιες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, ιδιαίτερα επικεντρωμένες στην μίξη του παραδοσιακού στοιχείου στην μουσική τους καθώς και την Γερμανική έκδοση του τραγουδιού "Χέρια σαν κι αυτά" με τον τίτλο "Hände".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου