Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Εικονολήπτης

Περιγραφή: Ο εικονολήπτης ασχολείται με το χειρισμό της κάμερας λήψης εικόνων για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών, εταιρειών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Έχει την ευθύνη για την καλή συντήρηση των μηχανημάτων του (κάμερα, τρίποδα, φακούς, φίλτρα, μπαταρίες) και για τη μεταφορά τους σε περίπτωση εξωτερικών λήψεων. Συνεργάζεται με το σκηνοθέτη, ενώ σε απλά εξωτερικά γυρίσματα δημοσιογραφικού χαρακτήρα πολλές φορές αναλαμβάνει ο ίδιος αυτό το ρόλο.

Εκπαίδευση: Μπορεί να ειδικευτεί σε ειδικά τμήματα των Σχολών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, καθώς και τμήματα των ΙΕΚ. Επίσης οι σπουδές φωτογραφίας μπορούν να δώσουν βασικές γνώσεις για την ενασχόληση με το επάγγελμα του εικονολήπτη.

Σπουδαιότητα: Η εργασία του εικονολήπτη απαιτεί σωματική αντοχή, καλή όραση, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών και ικανότητα αντίληψης του χώρου, να διαθέτει παρατηρητικότητα, κριτική σκέψη, ευσυνειδησία, ευαισθησία, ψυχραιμία και δυναμισμό. 

Μέλλον: Πρόκειται για ένα επάγγελμα με αρκετές δυνατότητες εξέλιξης και ικανοποιητικές αμοιβές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι εικονολήπτες μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί ή να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε διαφημιστικές εταιρείες κλπ.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο εικονολήπτης εργάζεται πίσω από την κάμερα, σε ειδικές αίθουσες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων (στούντιο) ή σε άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικές λήψεις πολλές φορές γίνονται κάτω από δύσκολες ή επικίνδυνες συνθήκες (κακοκαιρία, επεισόδια διαδηλωτών, πεδία μαχών).

Γενικά σχόλια: Ο εικονολήπτης χρειάζεται να έχει δυναμική προσωπικότητα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να αγαπά αυτό που κάνει. Η εργασία του εικονολήπτη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο, αφού δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που την ασκεί να έρθει σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους από τον κόσμο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, της πολιτικής κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου