Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Εκτιμητής Έργων Τέχνης

Περιγραφή: Ο εκτιμητής έργων τέχνης ασχολείται με την έρευνα και τη λεπτομερή εξέταση έργων τέχνης για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και τον προσδιορισμό της αξίας τους. Βασικός σκοπός του επαγγέλματος είναι η πραγματογνωμοσύνη, η εξέταση και η αξιολόγηση των αντικειμένων τέχνης, καθώς και η γνωστοποίηση των πορισμάτων της έρευνας. Ειδικότερα, εξετάζει το έργο τέχνης και περιγράφει τα αισθητικά χαρακτηριστικά, το καλλιτεχνικό είδος, την καλλιτεχνική σχολή και την περίοδο δημιουργίας του έργου με στόχο τον προσδιορισμό της αισθητικής και χρηματικής αξίας του, εξετάζει την υπογραφή του δημιουργού και προσπαθεί να αναγνωρίσει την αυθεντικότητα του έργου και τέλος, ανακοινώνει δημόσια τα πορίσματά του για τα έργα τέχνης που εξέτασε και δημοσιοποιεί υπεύθυνα τη γνώμη του για θέματα που αφορούν την τέχνη γενικότερα. Τα βασικά εργαλεία του είναι ο μεγεθυντικός φακός, το μέτρο και οι ακτίνες για την ανίχνευση των στρωμάτων χρώματος ενός πίνακα.

Εκπαίδευση: Ο εκτιμητής έργων τέχνης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με ειδίκευση στις θεωρητικές σπουδές τέχνης. Μπορεί ακόμη να είναι απόφοιτος της Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Αρχιτεκτονικής ή και Φιλοσοφικής Σχολής ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ελλάδας ή του εξωτερικού, με ειδίκευση στην ιστορία της τέχνης. Σχετικές γνώσεις παρέχονται επίσης σε τμήματα ιστορίας της τέχνης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Σπουδαιότητα: Θα πρέπει να είναι άτομο με μεγάλη προσοχή και παρατηρητικότητα, να προσέχει τις λεπτομέρειες, να έχει καλλιτεχνική ευαισθησία και καλαισθησία. Χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα για εκτεταμένη έρευνα, να έχει ευρεία καλλιτεχνική αντίληψη, αναλυτική και κριτική σκέψη. Θα πρέπει ακόμα να έχει ικανότητες για τη συγγραφή κειμένων και ερευνών, έτσι ώστε να στηρίζει τις απόψεις του. Η συμπεριφορά του θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από κοινωνικότητα και κοσμικότητα, αφού κινείται σε ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Μέλλον: Όταν οι εκτιμητές έργων τέχνης αποκτήσουν εμπειρία, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης και έχουν καλές αποδοχές. Ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές μπορεί να λαμβάνουν οι έμπειροι εκτιμητές που κάνουν πραγματογνωμοσύνες για έργα μεγάλης αξίας. 

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε μουσεία, πινακοθήκες, εκθέσεις, πολιτιστικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τράπεζες, δήμους και κοινότητες, ως ελεύθερος επαγγελματίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον περιοδικό τύπο (ημερήσιες εφημερίδες και μηνιαία περιοδικά), στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ή ακόμα και σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε έργα τέχνης.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η πραγματογνωμοσύνη είναι εργασία πνευματική και δύσκολη, ενώ απαιτεί μεγάλη προσήλωση. Ο εκτιμητής έχει μεγάλη ευθύνη για την αξιολόγηση ενός έργου, αφού δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις του. Οι εκτιμητές εργάζονται σε ένα κοσμικό περιβάλλον και συχνά πρέπει να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό για παρακολούθηση διεθνών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πλειοδοτικών διαγωνισμών και εκθέσεων. Πολλές φορές η εργασία διεξάγεται νυκτερινές ώρες και με ασταθές ωράριο. Οι χώροι που εργάζονται οι εκτιμητές έργων τέχνης είναι καλά φωτισμένοι, άνετοι και καθαροί, καθώς τα αντικείμενα τέχνης βρίσκονται σε μουσεία, εκθέσεις ή πινακοθήκες. 

Γενικά σχόλια: Ο εκτιμητής έργων τέχνης χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση της ιστορίας της τέχνης και από ικανότητες μελέτης, σύγκρισης και εκτίμησης διαφόρων καλλιτεχνικών σχολών, πρέπει να διαθέτει και "κριτικό μάτι", αισθητικό κριτήριο και καλλιτεχνική άποψη για διάφορους τομείς της τέχνης. Απαραίτητο εφόδιο για τον επαγγελματία είναι οι γνώσεις δημοσίων σχέσεων, μια και η εργασία του λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής τέχνης και αισθητικής.


Συναφείς Εξειδικεύσεις

Αρθρογράφος Κριτικός Τέχνης: Είναι το άτομο το οποίο ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σχετικών με την αξιολόγηση, το σχολιασμό και γνωμοδότηση για έργα τέχνης.

Ερευνητής Μουσείου: Είναι ο ειδικός που εξετάζει σχολαστικά και με κάθε λεπτομέρεια θέματα που αφορούν τα έργα τέχνης ενός μουσείου.

Ιστορικός Τέχνης: Είναι ο επιστήμονας που εξετάζει και μελετά σχολαστικά τη διαχρονική εξέλιξη της τέχνης με σκοπό την καταγραφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου