Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ειδικός τροφοδοσίας-σίτισης

Περιγραφή: Ο ειδικός τροφοδοσίας-σίτισης, ασχολείται με την τροφοδοσία και τον επισιτισμό μεγάλου αριθμού ατόμων, φροντίζει ώστε μια μονάδα επισιτισμού να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό και τους προμηθευτές της μονάδας, διασφαλίζει την τήρηση υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και ποιότητας, ελέγχει την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί και βεβαιώνεται για την υγιεινή των χώρων φύλαξης και παρασκευής των τροφίμων και φροντίζει για τη σωστή εφαρμογή των συνταγών και την τήρηση προδιαγραφών κατά την παρασκευή των τροφίμων. Σε μικρές μονάδες είναι υπεύθυνος για την πρόσληψη και την εκπαίδευση του προσωπικού και ορίζει το ωράριο των άλλων εργαζομένων. Είναι ένα επικερδές επάγγελμα, που ασκείται από δραστήριους ανθρώπους που διαθέτουν οργανωτικές ικανότητες, αγαπούν τον προγραμματισμό και την τάξη, έχουν έφεση στις δημόσιες σχέσεις και φυσικά, γνωρίζουν καλά τις τροφές, τους συνδυασμούς, τους τρόπους μαγειρέματος, προστασίας και συντήρησής τους.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν χρειάζεται ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό, πρέπει να φοιτήσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. Η γνώση ξένων γλωσσών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να εργαστεί σε ξενοδοχεία ή τουριστικά θέρετρα.

Σπουδαιότητα: Ο ειδικός τροφοδοσίας-σίτισης είναι αναγκαίο να διαθέτει ικανότητα σωστού συνδυασμού των τροφών και υπολογισμού των ποσοτήτων, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που αναλαμβάνει τη σίτιση τους. Επίσης η ικανότητα συνεργασίας, οι οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορεί να εργάζεται με τους άλλους υπαλλήλους στα πλαίσια της ομάδας, και να ασκεί με επιτυχία τον έλεγχο των υπηρεσιών που προσφέρει η μονάδα, έτσι ώστε οι πελάτες να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Στην περίπτωση που διατηρεί δική του επιχείρηση, χρειάζεται να έχει επικοινωνιακές ικανότητες, προκειμένου να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους πελάτες του και να προωθεί την εργασία του.

Μέλλον: Όλο και περισσότερες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ασχολούνται συστηματικά με τον επισιτισμό, εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές επιχειρήσεις δηλαδή εστιατόρια και ταβέρνες. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αμοιβές του είναι ικανοποιητικές και εξαρτώνται κυρίως από την εμπειρία του, τις ικανότητές του και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. 

Περιβάλλον ενασχόλησης: Απασχολείται σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις (εταιρίες catering), σε οργανισμούς ή εταιρείες που παρέχουν σίτιση σε μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εργοστάσια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε μονάδες έτοιμου και γρήγορου φαγητού, σε εργαστήρια που προετοιμάζουν ελαφρά γεύματα, ή να ανοίξει δική του επιχείρηση παρέχοντας ανάλογες υπηρεσίες επισιτισμού.

Επαγγελματικές συνθήκες: Οι συνθήκες εργασίας του ποικίλουν ανάλογα με τον εξοπλισμό και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας του. Συνεργάζεται με πολλά άτομα, συνήθως κάτω από πιεστικές συνθήκες, γιατί υπάρχουν αυστηρές χρονικές προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται με συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου