Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Επιμελητής Πτήσεων


Περιγραφή: Προετοιμάζει το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους και παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδίου από την απογείωση ως και την προσγείωση του αεροσκάφους. Από τη βάση της επιμελητείας πτήσεων που εδρεύει στο αεροδρόμιο, ασχολείται με την οργάνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των πτήσεων των αεροσκαφών κάθε αεροπορικής εταιρείας.
Το αντικείμενο της εργασίας του περιλαμβάνει: Την προετοιμασία του σχεδίου πτήσης σύμφωνα με τα βάρη απογείωσης και προσγείωσης και την κατάσταση των αεροδιαδρόμων. Την ανάλυση και εκτίμηση των μετεωρολογικών δεδομένων για τον προσδιορισμό πιθανών κινδύνων σε σχέση με την ασφάλεια της πτήσης. Τον υπολογισμό των απαιτούμενων καυσίμων για τις ανάγκες της πτήσης, την παρακολούθηση της πτήσης μέσω συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, από την απογείωση μέχρι την προσγείωση του αεροσκάφους και την ενημέρωση του πληρώματος για οποιεσδήποτε αλλαγές δεδομένων προκύπτουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται άδεια που παρέχεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) μετά από εξετάσεις. Ο επιμελητής πτήσεων είναι απόφοιτος Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας.

Νομοθετική κατοχύρωση: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις περιέχονται στο Β.Δ 22/64.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να διαθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησία. Απαραίτητα προσόντα θεωρούνται η επινοητικότητα, ο δυναμισμός, η υπολογιστική ικανότητα, η παρατηρητικότητα, η ευστροφία και η ευελιξία. Απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και ραδιοργάνων.

Μέλλον: Σήμερα, η ζήτηση για επιμελητές πτήσεων είναι σταθερή και οι επαγγελματίες δεν απειλούνται με ανεργία ή εργασιακή ανασφάλεια. Οι αποδοχές στο επάγγελμα αυτό θεωρούνται ικανοποιητικές.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο επιμελητής πτήσεων εργάζεται σε γραφείο, άλλοτε μόνος του και άλλοτε σε συνεργασία με άλλους. Συνήθως υπάρχουν συνθήκες έντασης και άγχους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις. Το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, εργάζεται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το 24ωρο και πολλές φορές απαιτείται να δουλεύει υπερωριακά για την κάλυψη αναγκών. Συχνά, απαιτούνται επίσης και ταξίδια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου