Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ειδικός Υδροθεραπείας και Λουτροθεραπείας

Περιγραφή: Ασχολείται με το σύνολο των θεραπευτικών μεθόδων που βασίζονται στην αξιοποίηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του νερού, καθώς και με την μεθοδική χρήση των λουτρών για τη θεραπεία παθήσεων & κακώσεων. Χρησιμοποιεί με κατάλληλο τρόπο τις ιδιότητες του νερού και τις τεχνικές της κινησιοθεραπείας με σκοπό την αποθεραπεία διαφόρων παθήσεων και κακώσεων που έχουν προέλθει από ατυχήματα  ή άλλες προβληματικές περιπτώσεις (π.χ. προβλήματα μέσης). Οι κύριες δραστηριότητες είναι ο έλεγχος εισιτηρίου λούσης, ο καθαρισμός ατομικής καμπίνας και μπανιέρας πριν και μετά την αποχώρηση του λουόμενου, ο έλεγχος χρόνου κατά τη λούση και η αλλαγή εξοπλισμού-υλικών στην καμπίνα (πετσέτες κ.λ.π.). Για την ορθή λειτουργία του επαγγέλματος απαιτείται η διαθεσιμότητα πισίνας και κυλιόμενου τάπητα, ειδικών οργάνων διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας του νερού, ειδικών οργάνων εξάσκησης, όπως σανίδες, μπρατσάκια, βαράκια, πέδιλα, αναλωσίμων υλικών (κατά προτίμηση οικολογικών) όπως σφουγγάρια, σαπούνια, πετσέτες καθώς και σκούπες και σφουγγαρίστρες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Η άσκηση του επαγγέλματος αυτού δεν προϋποθέτει προϋπηρεσία ή ιδιαίτερα τυπικά προσόντα.

Νομοθετική κατοχύρωση: Πρόκειται για ένα σχετικά νέο επάγγελμα το οποίο δεν φαίνεται να είναι πλήρως κατοχυρωμένο. Κάποιοι κανόνες του Ε.Ο.Τ. ρυθμίζουν ορισμένα θέματα των φυσικοθεραπευτών, όμως δεν υφίσταται ιδιαίτερο - ξεχωριστό νομικό πλαίσιο.

Εκπαίδευση: Ορισμένα Ι.Ε.Κ. και κυρίως ιδιωτικές σχολές εξωτερικού (όπως π.χ. της Ελβετίας) παρέχουν γνώσεις υδροθεραπευτή-λουτροθεραπευτή. Γνώσεις των στοιχείων και των ιδιοτήτων του νερού βοηθούν στην καλή λειτουργία του επαγγέλματος. 

Σπουδαιότητα: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για την άσκηση του επαγγέλματος εκτός από μία εγγενή ευγένεια, τάση για υψηλή παραγωγικότητα και στοιχειώδη χειρωνακτική ικανότητα. Χαρακτηρίζεται από εγκαρδιότητα, συναισθηματική ωριμότητα, ευσυνειδησία, κοινωνική επιδεξιότητα, δυναμισμό, συνέπεια, ηρεμία, μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης χώρου και γλωσσική ικανότητα. Η τάση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό να επισκέπτονται τουρίστες ιαματικά λουτρά, δημιουργεί την ανάγκη γνώσης ξένων γλωσσών.

Μέλλον: Δεδομένης της χαμηλής εξειδίκευσης του επαγγέλματος και την έλλειψη κατοχύρωσης, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα θετικές. Η ζήτηση για το επάγγελμα αυτό είναι μέτρια, όμως επειδή η εργασία στον τομέα αυτό δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις ή απαιτήσεις, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν χώρους υδροθεραπείας, σε ιαματικά λουτρά, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και υδροθεραπείας, σε ινστιτούτα αισθητικής, ή μεγάλα γυμναστήρια, εργάζεται σε κλειστούς κυρίως χώρους (υδροθεραπευτήρια) στους οποίους παρευρίσκονται και άλλοι εργαζόμενοι της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας κάτω από καλές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου