Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Περιγραφή: Ο εκπαιδευτής οδηγών εφαρμόζει και διδάσκει στους υποψήφιους οδηγούς την τεχνική για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Διδάσκει τον ασφαλή τρόπο χειρισμού και κίνησης ενός αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας και τους κατατοπίζει γύρω από τη βασική λειτουργία των συστημάτων και υποσυστημάτων όπως επίσης τυπικές εργασίες συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Επισημαίνει τους κινδύνους και τις συνέπειες από αντικανονική συμπεριφορά των οδηγών, τον ενδεδειγμένο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού, μέτρα και μέσα συλλογικής προστασίας του περιβάλλοντος για εξοικονόμηση ενέργειας και τέλος επιδεικνύει τον τρόπο επέμβασης για τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε ατυχήματα.

Εκπαίδευση: Για να ασκήσει το επάγγελμα, χρειάζεται να έχει απολυτήριο λυκείου και να έχει παρακολουθήσει ειδικές σπουδές σε Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας για δύο εξάμηνα. Πρέπει επίσης να κατέχει δίπλωμα επαγγελματικής οδήγησης και να έχει δώσει επιτυχώς εξετάσεις στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Για να ιδρύσει ο ενδιαφερόμενος δική του σχολή, απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστο ενός έτους σε θέση εκπαιδευτή.

Σπουδαιότητα: Ο εκπαιδευτής οδηγών χρειάζεται να έχει ικανότητα μετάδοσης των γνώσεων και της εμπειρίας του. Οφείλει να είναι προσεκτικός, να διαθέτει ετοιμότητα, ψυχραιμία, υπομονή και σωστή αντίληψη της οδικής συμπεριφοράς. Σημαντικά προσόντα του εκπαιδευτή οδηγών είναι η ικανότητα και η επιδεξιότητα στην οδήγηση και η μηχανική ικανότητα. Είναι επίσης απαραίτητο να έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, για την αποφυγή κινδύνων από αδέξιους χειρισμούς των υποψήφιων οδηγών.

Μέλλον: Παρά την αύξηση του αριθμού των σχολών οδήγησης υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης για εκπαιδευτές οδηγών. Οι αποδοχές του εκπαιδευτή οδηγών είναι υψηλές στην περίπτωση που λειτουργεί δική του σχολή οδήγησης. Όταν ο εκπαιδευτής εργάζεται ως υπάλληλος σε σχολή οδηγών οι αποδοχές του είναι χαμηλότερες.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται κατά κύριο λόγο μέσα στο αυτοκίνητο, στους δρόμους της πόλης και πολύ λιγότερο στο γραφείο που διατηρεί. Έχει ελεύθερο ωράριο, το οποίο καθορίζεται από τα ραντεβού με τους πελάτες του. Η δουλειά του είναι καθιστική μέσα στο αυτοκίνητο και σχετικά κουραστική, εξαιτίας της κυκλοφοριακής κίνησης και της ρύπανσης στις πόλεις. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί στο δημόσιο τομέα ως εκπαιδευτής σε δημόσια σχολή οδηγών (αστυνομία, λεωφορεία,κλπ.).

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι κανόνες και ο κώδικας δεοντολογίας του επαγγέλματος καθορίζονται από την ομοσπονδία και τα τοπικά σωματεία εκπαιδευτών οδήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου