Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Επισκευαστής πλαστικών σκαφών

Περιγραφή: Ο επισκευαστής πλαστικών σκαφών ασχολείται με την επιδιόρθωση της ζημιάς ενός σκάφους. Προετοιμάζει τα υλικά που θα χρειαστεί, όπως πολυεστερικά υλικά και υαλοβάμβακα, εργαλεία χειρός, εργαλεία ξυλουργείου κλπ. Επιδιορθώνει την περιοχή που χρειάζεται να επισκευαστεί, κάνει την πλαστικοποίηση, στοκάρει, τρίβει την επισκευασμένη περιοχή και τέλος τη βάφει.

Προϋποθέσεις άσκησης: Οι επισκευαστές πλαστικών σκαφών, χρειάζονται άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος από το Υπουργείο.

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευσή των παραπάνω επαγγελματιών παρέχεται σε Ι.Ε.Κ., σε Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές και σε Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Ως επισκευαστές πλαστικών σκαφών μπορούν να εργαστούν και ανειδίκευτα άτομα, τα οποία έχουν αποκτήσει πρακτική εμπειρία, μαθητεύοντας κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη.

Σπουδαιότητα: Για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών χρειάζεται προσοχή, παρατηρητικότητα, ακρίβεια, καθώς και πνεύμα συνεργασίας με όσους εργάζονται στον ίδιο χώρο. Οι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν επινοητικότητα και να μπορούν να εργάζονται με ηρεμία και συνέπεια. Επίσης, απαιτείται υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, καθώς και δεξιότητα στη χρήση εργαλείων και εξοπλισμού, καλή υγεία, σωματική αντοχή, μυϊκή δύναμη και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών.

Μέλλον: Γενικά, για τα τεχνικά αυτά επαγγέλματα υπάρχει σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας που εξελίσσεται με ανοδικές τάσεις, καθώς αυξάνονται οι ανάλογες ανάγκες.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο επισκευαστής πλαστικών σκαφών μπορεί να εργαστεί σε ναυπηγεία πολυεστερικών σκαφών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Τα επαγγέλματα αυτά είναι χειρωνακτικά και απαιτούν εμπειρία και δεξιοτεχνία για την άσκησή τους. Οι τεχνίτες μπορεί να εργάζονται ατομικά ή και ομαδικά.
Η εργασία τους απαιτεί να εργάζονται για αρκετές ώρες όρθιοι. Εργάζονται σε κλειστό, ανοιχτό ή υπόστεγο χώρο, με αρκετά θόρυβο και υγρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου