Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Υπεύθυνος Προμηθειών & Διαχείρισης Αποθήκης

Περιγραφή: Επιβλέπει και τηρεί όλες εκείνες τις διαδικασίες, ενέργειες και ελέγχους οι οποίοι απαιτούνται για τη σωστή διευθέτηση, τακτοποίηση, φύλαξη και διακίνηση όλων των υλικών/προϊόντων που φυλάσσονται και διακινούνται στην αποθήκη. Έχει ως έργο τη διακίνηση, ενημέρωση, και ασφάλεια των υλικών της αποθήκης. Οι δραστηριότητες του  είναι ο καταμερισμός εργασιών στους υπαλλήλους της αποθήκης, η παραλαβή των εμπορευμάτων της αποθήκης, η τροφοδοσία του καταστήματος με προϊόντα και η εξυπηρέτηση των πελατών, ο έλεγχος του stock της αποθήκης, καθώς και η επαφή με πωλητές άλλων εταιρειών και η διενέργεια παραγγελιών. Για την ορθή λειτουργία του επαγγέλματος απαιτούνται ξύλινες παλέτες και "clark" για τη μεταφορά των παλετών, μεγάλα καρότσια για τη μεταφορά κιβωτίων και ράφια (ξύλινα ή μεταλλικά) για την τακτοποίηση των εμπορευμάτων και επίσης να χειρίζεται τα ειδικά προγράμματα διαχείρισης αποθήκης μέσω Η/Υ.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, προϋπηρεσία ή ειδική πρακτική άσκηση.

Εκπαίδευση: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η λήψη σχετικού πτυχίου από Τ.Ε.Ι. Συνήθως το απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης είναι επαρκές, εκτός εάν η αποθήκη είναι μηχανογραφημένη οπότε η γνώση και εξοικείωση με Η/Υ είναι αναγκαία. Σχετικές γνώσεις και κατάρτιση μπορούν να αποκτηθούν μετά από φοίτηση σε ανάλογες ειδικότητες των ιδιωτικών ή δημοσίων Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Απαιτούμενα χαρακτηριστικά είναι η κριτική σκέψη, η ευσυνειδησία, ο δυναμισμός, η συνέπεια, η υπολογιστική ικανότητα αντίληψης χώρου, οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες για να μπορεί να κατευθύνει και να οργανώνει το χώρο και τους εργαζόμενους στην αποθήκη.

Μέλλον: Το ενδιαφέρον (από πλευράς ζήτησης και προσφοράς) για το επάγγελμα αυτό είναι αρκετά μεγάλο λόγω της αύξησης των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον εμπορικό τομέα. Επίσης, με την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση των μεταφερομένων προϊόντων, οι προοπτικές του επαγγέλματος διαφαίνονται θετικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Τις περισσότερες φορές ο εργαζόμενος ξεκινά ως υπάλληλος της επιχείρησης. Μπορεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που λειτουργούν μεγάλες αποθήκες αναλωσίμων κυρίως υλικών, όπως supermarket, αυτοκινητοβιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων, κλπ.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Εργάζεται σε κλειστούς κυρίως χώρους ιδιωτικής ή δημόσιας επιχείρησης. Η εργασία είναι υπεύθυνη και πρέπει να διασφαλίζει καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους της αποθήκης, απαιτεί κάποια επίπεδα μυϊκής δύναμης για τη μεταφορά και τακτοποίηση των εμπορευμάτων όποτε αυτό χρειαστεί. Ακολουθεί το ωράριο εργασίας που καθορίζεται από το φορέα απασχόλησής του, όμως αρκετά συχνά απαιτείται να εργαστεί υπερωριακά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας.

Γενικά σχόλια:
Κρατά μια σημαντική θέση για την επιχείρηση που εργάζεται, γιατί από τη συνέπεια, την υπευθυνότητά του, τη σωστή οργάνωση και διαχείριση των εμπορευμάτων που διακινούνται στην αποθήκη, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό η καλή πορεία των εργασιών της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου