Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Χρηματιστής

Περιγραφή: Είναι το πρόσωπο που επενδύει στο χρηματιστήριο για λογαριασμό άλλων ατόμων, εκτελώντας τις εντολές τους για αγορά ή πώληση μετοχών. Σκοπός του χρηματιστή είναι να συμβουλεύσει κατάλληλα τους πελάτες του ώστε να αποκομίσουν το μεγαλύτερο κέρδος από την αγορά και την πώληση μετοχών. Συγκεκριμένα, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου στον πελάτη του, ενημερώνεται από αυτόν για τις επενδυτικές επιθυμίες και την οικονομική του δυνατότητα, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες μετοχές για αγορά ή να πωληθούν άλλες την κατάλληλη στιγμή, στέλνει την εντολή αγοράς ή πώλησης στο χώρο αγοραπωλησιών του χρηματιστηρίου, με τηλέφωνο ή Η/Υ, ενημερώνει τον πελάτη για το κέρδος ή τη ζημιά, παραδίδει τις μετοχές στον πελάτη και διεκπεραιώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μετοχών, ενημερώνει τον πελάτη για το κέρδος ή τη ζημιά, παραδίδει τις μετοχές στον πελάτη και διεκπεραιώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να εργαστεί κάποιος ως χρηματιστής πρέπει να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΧΑΑ.

Εκπαίδευση: Τα προσόντα που θα πρέπει να έχει είναι ηλικία άνω των 25 ετών, να είναι πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., να έχει εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή νόμιμη απαλλαγή, να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα που αποτελεί κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου και να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση μίας τριετίας. Η επαγγελματική απασχόληση αποδεικνύεται με βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή της εφορίας και συστατική επιστολή εργοδότη. Επειδή χρησιμοποιεί πολύ τους Η/Υ στη δουλειά του, θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση τους. Οι περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρίες θέλουν τα στελέχη τους να έχουν χρηματοοικονομικές ή οικονομικές γνώσεις. Το επάγγελμα έχει τη δική του ορολογία.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει αριθμητική και υπολογιστική ικανότητα, καθώς και οργανωτικές ικανότητες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε προθεσμίες και να εργάζεται κάτω από συνθήκες χρονικής πίεσης, να ενημερώνεται διαρκώς για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου, ώστε να δίνει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές στους πελάτες του. Οι γνώσεις αγγλικών και Η/Υ, όπως και η καλή μνήμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με το επάγγελμα.

Μέλλον: Η στροφή πολλών επενδυτών στο χρηματιστήριο δημιουργεί καλές προϋποθέσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος. Από την πορεία του χρηματιστηρίου εξαρτάται και η εξέλιξη του επαγγέλματος του χρηματιστή. Οι αποδοχές των διαφέρουν πολύ, πολλές φορές εκτός από το μισθό τους, λαμβάνουν και προμήθεια από τις αγορές ή πωλήσεις που έκαναν, έτσι, οι αποδοχές τους διαφοροποιούνται ανάλογα με τον αριθμό των πελατών που έχουν και τα ποσά που επενδύουν. Όταν είναι νέοι στο επάγγελμα οι αποδοχές τους είναι σχετικά μικρές, αργότερα που οι πελάτες τους αυξάνουν, οι αποδοχές τους μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, να εξειδικευτεί και να μην αναλαμβάνει την αγοραπωλησία των μετοχών, αλλά να συμβουλεύει απλώς τους πελάτες, επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας, βρίσκοντας μόνος του πελάτες και επενδύοντας για αυτούς. Αρκετές επιχειρήσεις του δημοσίου και κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες απασχολούν εξειδικευμένους χρηματιστές. Παράλληλα, και επιχειρήσεις του δημοσίου που οι μετοχές τους αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο απασχολούν χρηματιστές για την παρακολούθηση των μετοχών και την εκτέλεση εντολών.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Το επάγγελμα δημιουργεί άγχος και ένταση, είναι πολυσύνθετο και για το λόγο αυτό απαιτεί αρκετή εμπειρία, ασκείται ατομικά, αλλά προϋποθέτει τη συναλλαγή με πολλά άτομα. Ο χρηματιστής εργάζεται τις ώρες που είναι ανοικτό το χρηματιστήριο και όσο επιπλέον χρόνο χρειάζεται για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εργάζεται σε γραφεία με ευχάριστο περιβάλλον, ενώ πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου του τον περνά στο τηλέφωνο ή μπροστά στον Η/Υ.

Γενικά σχόλια: Το επάγγελμα του χρηματιστή είναι ένα σύγχρονο και δυναμικό επάγγελμα, για δραστήρια άτομα που διαθέτουν χρηματοοικονομικές γνώσεις και καλή γνώση της αγοράς. Απαιτεί από τον επαγγελματία να διαθέτει οξεία αντίληψη των καταστάσεων, ικανότητα συνδυασμού στοιχείων και πρόβλεψης μελλοντικών συνθηκών, ορθές εκτιμήσεις, αποφασιστικότητα και άνεση στις επικοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου