Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τουριστικός Πράκτορας

Περιγραφή: Αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση των μετακινήσεων των πελατών του για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους. Εξασφαλίζει τα εισιτήρια, τη μεταφορά, τη διαμονή και την ασφάλεια των πελατών, συζητά με τους πελάτες και τους ενημερώνει για τα προγράμματα διακοπών που μπορεί να τους προσφέρει αλλά και για μεμονωμένα ταξίδια που μπορεί να ενδιαφέρουν τους ίδιους. Αν επιθυμούν να κάνουν ένα συγκεκριμένο ταξίδι, ο πράκτορας ψάχνει να βρει αν υπάρχουν θέσεις στο μέσο που επιθυμούν να ταξιδεύσουν  χρησιμοποιώντας τον Η/Υ ή το τηλέφωνο. Αν δεν υπάρχουν, αναζητά εναλλακτική λύση για τον πελάτη. Επίσης, συμβουλεύει τους ταξιδιώτες για θέματα συναλλάγματος και πιστωτικών καρτών, για θέματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για εκδρομές που θα μπορούσαν να οργανωθούν στον τόπο επίσκεψης, για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, για το νόμισμα της χώρας την οποία θα επισκεφθούν, για τις βίζες εισόδου, για ειδικές περιπτώσεις μεταφοράς, για το κόστος της διαμονής, για τα διαθέσιμα ξενοδοχεία κλπ.

Προϋποθέσεις άσκησης: Προκειμένου να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι απαραίτητο να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία χορηγείται από τον Ε.Ο.Τ.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος του τμήματος Στελεχών Τουριστικών Γραφείων της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων των Τ.Ε.Ι. ή δημοσίων ή ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. ανάλογης ειδικότητας.

Σπουδαιότητα: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με το επάγγελμα είναι ικανότητα συναλλαγής με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και γενικότερα η κοινωνική δεξιότητα, καθώς επίσης και η γνώση ξένων γλωσσών. Θα πρέπει να έχει τη διάθεση να ακούει τις ανάγκες των πελατών του, αλλά και να μπορεί να δίνει ακριβείς και σαφείς πληροφορίες, να είναι ευγενής, υπομονετικός, να έχει ευχάριστη διάθεση και ικανότητα πειθούς, να διαθέτει ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών,  οργανωτικές, διοικητικές και συντονιστικές ικανότητες ιδιαίτερα στην περίπτωση που διατηρεί το δικό του τουριστικό πρακτορείο, ευελιξία όταν χρειάζεται να ενεργήσει για να λύσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως π.χ. απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων ή ασθένεια ενός ταξιδιώτη, καθώς και ικανότητες πειθούς, ώστε να προβαίνει σε συμφέρουσες συμφωνίες. Επιπλέον, πρέπει να παρακολουθεί και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται στη διεθνή τουριστική αγορά.

Μέλλον: Η αγορά εργασίας εμφανίζεται περισσότερο δυναμική στις τουριστικές  περιφέρειες της χώρας, όπου όμως ο κύκλος εργασιών συνήθως δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Ο κλάδος θεωρείται έντασης εργασίας, για το λόγο αυτό και η όποια ανοδική του εξέλιξη, είναι ευθέως ευεργετική για την απασχόληση. Οι αμοιβές των τουριστικών πρακτόρων είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να απασχοληθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, σε ξενοδοχεία και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, σε κρουαζιερόπλοια, πρακτορεία ταξιδίων και σε κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις, όπου μπορεί να προαχθεί έως το βαθμό του διευθυντή της επιχείρησης. Επίσης, μπορεί να διατηρεί δικό του τουριστικό πρακτορείο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε σύγχρονο περιβάλλον γραφείου, όπου υπάρχει συνήθως μεγάλη κίνηση πελατών, και χειρίζεται Η/Υ, τηλέφωνο και FAX. Μερικές φορές χρειάζεται να κινείται εκτός γραφείου για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες ή για να πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις για τις ανάγκες της δουλειάς του. Σε περιόδους έντονης τουριστικής κίνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός πελατών και να κινηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και επιθυμίες του, ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, πράγμα που συνεπάγεται άγχος και κούραση.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι τουριστικοί πράκτορες εκπροσωπούνται από το Σύνδεσμο Υπαλλήλων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού.

Γενικά σχόλια: Είναι απαραίτητο να διαθέτει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, καθώς και ικανότητες συντονισμού και συνεργασίας, ώστε να μπορεί να συνδιαλέγεται με ευχέρεια με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου για την εξυπηρέτηση των πελατών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου